EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

България & 3 държави изграждат Eastring

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България & 3 държави изграждат Eastring

mail06:10 | 25.05.2015прегледи 3558 коментарикоментари 0


На срещата на върха в Рига вчера (21-ви май), Словакия, Унгария, България и Румъния подписаха Съвместна декларация в подкрепа на идеята за изграждане на газопровод Eastring ("Ийстринг"), предназначен да свързва Централна с Югоизточна Европа, посочва електронното издание ЕurActiv.

Въпреки че името Eastring не се появява в одобрения документ, предложението за нов газопровод с това име има две версии - първата е с дължина от 832 км и преминава през Словакия, Унгария и Румъния, докато втората версия е с дължина 1274 км и ще достигне до България.

Според EuroActiv едно от предимствата на новия газопровод е, че Eastring ще използва съществуващата инфраструктура на Eustream на територията на Словакия, която е изцяло реновирана след газовата криза от 2009 година.

Целта на новия проект е транспортирането на природен газ и в двете посоки с капацитет от 20 млрд. кубически метра годишно като първи етап и от 40 млрд. кубически метра на последващ етап. Потенциалните източници на природен газ са Азербайджан, Туркменистан, Ирак, Кипър и Русия, а за обратния поток - суровина от Западноевропейските газови хъбове. Оптимистичният срок за изграждане на първия етап на новия газопровод е 2018 година.

Страните по настоящия документ декларират своята подкрепа за осъществяването на взаимосвързаност и значителен двупосочен капацитет на съществуващата инфраструктура за снабдяване с природен газ на територията на Република България, Румъния, Унгария и Словашката република и за полагането на съвместни усилия да се търсят нови източници и пътища за газова диверсификация. Настоящият документ отразява само политически намерения. Нито една от разпоредбите на настоящата Декларация обаче не трябва да се тълкува и да се прилага като създаване на юридически права или задължения за четирите държавите, гласи документът, с който разполага EuroActiv.
 Снимка: Министерство на външните работи


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg