EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България - втората Silicon Valley?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България - втората Silicon Valley?

mail09:00 | 24.04.2012прегледи 3953 коментарикоментари 5


Александър Котев
IT индустрията има капацитет да поеме 10 пъти повече специалисти, отколкото са налични на трудовия пазар, казва в интервю за EconomyNews.bg Светлин Наков, ръководител на софтуерната академия /с напълно безплатно обучение/ на Телерик.Светлин е е доктор по компютърни науки, дългогодишен преподавател, автор на десетки научни, научнопопулярни и технически публикации, книги и учебници, курсове, статии и презентации. Носител на наградата „Джон Атанасов“ . Телерик създава продукти за NASA, Боинг, Ройтерс, Майкрософт и други.
Г-н Наков, какво представлява „българското ИТ ядро” – като възраст, образование, реализация, заплащане, цели?
ИТ специалистите в България са умни, интелигентни, високо образовани (нямам предвид в университет), мислещи и будни хора. Те са част от елита на обществото, не само като знания и умения, но и като мислене и осъзнатост. Като възраст  това са предимно млади хора – от 20 до 40 години. Като реализация и заплащане софтуерните и ИТ специалистите са сред топ 20 на най-добре платените професии. Наскоро професията "софтуерен инженер" беше обявена за номер 1 в САЩ. В България подобно изследване не е правено, но ИТ специалистите по традиция са по-добре платени от почти всички други сектори на икономиката. Да си ИТ специалист в България е престижно и дава висок жизнен стандарт. Въпреки това няма голям наплив от млади хора да стават софтуерни и ИТ специалисти. Причината за това е най-вече разрухата в образованието като цяло. Хората не искат да се образоват, а тези, които искат, не могат да намерят начин да го направят. От това страда не само ИТ секторът, но и цялата икономика и обществото. Постепенно ситуацията се подобрява. Вече не е модерно да си мутра или тарикат, дори чалгаджия. Кадърните хора се ценят повече от всякога, и то не само в ИТ индустрията. Аз съм оптимист.
А какво е технологичното ниво на българските ИТ специалисти?
В България средното ниво на компютърните и софтуерните специалисти е много добро, а това изгради имиджа на страната като източник на много сериозни кадри в ИТ индустрията. Добри специалисти има, но са крайно недостатъчно. Индустрията има капацитет да поеме поне 10 пъти повече ИТ специалисти, отколкото са налични на трудовия пазар. От гледна точка на световните тенденции България е доста напред по качество на софтуерните и ИТ специалисти. В София има няколко ИТ фирми с над 500 специалисти, които не спират да се разрастват. Нивото е добро, но количеството недостатъчно.
От гледна точка на БВП, какви са ползите от развитието на ИТ сектора в България?
Секторът е един от най-доходоносните у нас. В него инвестициите са нищожни, а растежът може да е огромен, ако се подходи правилно. Тъй като държавата не успява да развие така добре сектора, както ни се иска, ние поехме собствени инициативи. Нашата компания например има амбиция да направи собствен университет по практическа разработка на софтуер. Имаме амбиции да обучаваме не 3 500 души, а 50 000 на година. При такива мащаби вече ще успеем да повлияем и на БВП. Нашата мечта е в България да има след няколко години поне 10-15 фирми с по няколко хиляди ИТ специалисти. Вярваме, че това зависи повече от нас (специалистите от индустрията) отколкото от държавата. Смятаме, че ИТ индустрията трябва да се развива от участниците в нея, по-добре да действаме, вместо да се оплакваме и го доказахме през последните 3 години. Аз вярвам, че след няколко години БВП на България от софтуер ще се повиши значително и България все повече ще върви в посока да стане "Силициевата долина на Балканите". ИТ индустрията е една от водещите пътечки за извеждане на България сред водещите страни в Европа и в света.
-Възвръщаеми ли са инвестициите в ИТ обучение към момента?
Всяка фирма, която има желание да наеме поне 10 души за една година, трябва да се замисли да изгради свой собствен учебен център. Стига сме се оплаквали, че няма кадри! Какво правим, за да има кадри? Кой произвежда кадрите? Длъжни ли са университетите да произвеждат кадри за фирмите или трябва да дават по-фундаментални знания? Защо си търсим виновни? Защо не си произвеждаме кадрите? Защо големи фирми плащат десетки хиляди на агенции за подбор на персонал, вместо да ги заделят, за да си обучат собствени кадри? Защо трябва да откраднем кадърен специалист от друга фирма, вместо да си изградим собствени специалисти? Истината е, че повечето фирми на са в час с предизвикателствата на новата технологично-информационна ера. Не можеш да очакваш университетите или държавата да ти произведат кадрите. Това е грешно по концепция и не работи в практиката. Всички го знаем, но си траем.
Повечето големи фирми, които търсят големи обеми ИТ специалисти, не са български. Те не идват, за да градят и да развиват. За тях България е просто поредната Индия, Украйна, Румъния или Виетнам – място, където работят нископлатени бачкатори. Защо да инвестират? Ако в България няма кадри, могат да се преместят в Украйна – там има и са по-евтини. Затова попадаме в затворения кръг на вечно оплакващите се.

При това положение къде е изходът?
Изходът от ситуацията е да се промени мисленето на софтуерните и ИТ фирми, десетки от тях имат собствен учебен център или поне стажантски програми. Такива тенденции има и в чужбина. Пътят към развитие на индустрията е чрез развитие на човешкия потенциал, а пътят към развитие на човешкия потенциал е чрез непрестанни обучения и непрекъснато повишаване на квалификацията. Това не може да дойде от държавата и от училища и университети – това може да дойде само от самата индустрия. Софтуерната академия на Телерик обучава индиректно над 50 000 души чрез своите 500 видео урока, които са достъпни напълно безплатно от нейния сайт. Други фирми също правят безплатни обучения. Подобни обучения провеждат безплатно дори най-именитите университети от ИТ индустрията – Станфорд, Бъркли и MIT. Знанието и обучението преминават в нов етап от развитието си – те стават все по-достъпни и безплатни в световен план.
 


 
Коментари
 
ММ - 25-04-2012 г. 09:02:44

Поздравлявам Ви Г-н Наков! Ви разсъждавате като истински българин и това Ви прави чест. Напълно Ви поткрепям във вижданията Ви и Ви приветствам!

BB - 25-04-2012 г. 10:23:48

До 1 - г-н Наков много правилно е казал, че това са хората, които се обучават. Колко от тях са годни да навлезат в сектора е напълно различно понятие :)

dartaka - 25-04-2012 г. 12:03:14

Помози Бог братко Телерик.Дано и на нашата улица да изгрее слънце!

Соликон - 24-04-2012 г. 12:14:50

ми то верно тука по жълтите павета има доста силикон

justice - 25-04-2012 г. 08:20:18

"IT индустрията има капацитет да поеме 10 пъти повече специалисти", "Софтуерната академия на Телерик обучава индиректно над 50 000 души" Някой май обича да преувеличава :)

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161