EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българи работят в Чехия за 7.5 евро на седмица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българи работят в Чехия за 7.5 евро на седмица

mail17:55 | 04.02.2010прегледи 1217 коментарикоментари 1


По информация на специалните отдели на чешката полиция и някои правозащитни неправителствени организации в Чехия все повече се разпространява търговията с евтина работна ръка и работниците, които напоследък все по-често са от Румъния и България, се експлоатират като роби, предаде македонската агенция МИА,цитирана от БТА.
През последните години търговията с хора се утвърди като много доходоносен бизнес, от който само в Чехия престъпните групи печелят по няколко милиона евро. Най-често те обещават работа на хората чрез посреднически агенции и вземат пари от тях за услугата, а след това ги принуждават да работят за малки надници.
Сред първите жертви на мафията, занимаваща се с търговия с хора, през 90-те години бяха украинците, след това виетнамците и монголите, а в последно време все повече нараства броят на наемните работници от България и Румъния. И двете страни са членки на Европейския съюз и затова на техните работници не са им нужни разрешения за работа, достатъчна е само регистрация в бюрото по труда, с което стават лесна мишена за злоупотреба.
През 2009 г. в Чехия са регистрирани 4 578 работници от България и 3 789 от Румъния.
Повечето от жертвите са използват за физически труд, в селското стопанство или в строителството, а има и малък брой, които се принуждават към проституция. Румънци и българи с висше образование в Чехия често изкарват по 7,5 евро на седмица за ежедневен труд, включително и в събота и неделя. Обикновено те не искат да се върнат в къщи, където ги чакат семейства с излъгани надежди за печалба, а и приятели и роднини, от които са взели пари назаем, за да заминат за Чехия.
Въпреки лошите условия работниците се страхуват да се оплачат, а държавните органи не могат да реагират, ако нямат доказателства за злоупотреба.
Чешкото министерство на труда и социалната политика подготвя изменения и допълнения на Кодекса на труда, които се отнасят до условията за работа на агенциите, посредничещи при търсене и предглагане на работа.
В края на миналата година чешката полиция разби една от веригите за търговия с хора и трима украински граждани бяха изправени пред съда и вероятно ще получат по 15 години затвор.


 
Коментари
 
Hristo - 11-07-2011 г. 14:35:45

Neka da proverqt edin gnusen ukrainec v grad Rakovnik golqm izmamnik nerabotete pri nego az uspqh da si vzema pone 80 procenta ot parite poneje znam perfektno 4eshki.No znaite 4e tozi rijak e izmamnik

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg