EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Бум на хазарта във Великобритания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бум на хазарта във Великобритания

mail08:04 | 20.08.2019прегледи 685 коментарикоментари 0


Секторът на онлайн залаганията във Великобритания отбеляза рязък растеж през последното десетилетие. Човешката цена обаче е много висока.

Броят на комарджиите, подали оплаквания срещу британски фирми за залагания, е нараснал близо 50 пъти през последните пет години.

Миналата година са били регистрирани рекордните 8266 жалби, сочат данни на Комисията по хазарта, получени от предаването "Панорама" на Би Би Си.

За сравнение, през 2013 г. те са били едва 169.

Повечето от жалбите срещу фирми са били за отказ да изплатят печеливши залози или за това, че не са действали по обществено отговорен начин.

Това увеличение е логична последица от резкия растеж на хазартния сектор във Великобритания през последното десетилетие.

Добър знак

Големите фирми за залагания вече обещаха да отделят 60 милиона британски лири годишно, за да помогнат на проблемните комарджии, и твърдят, че работят по план за намаляване на вредите, свързани с хазарта.

Нийл Макартър, главен изпълнителен директор на британската Комисия по хазарта, заяви, че причините за увеличаването на жалбите са комплексни.

"Настояваме секторът да познава своите клиенти и това, до известна степен, може би е добър знак, защото предполага, че потребителите изискват повече от хазартните оператори. Аз бих ги насърчил да продължат да го правят", каза той.

Секторът преживява бърз растеж, откакто правителството смекчи ограниченията върху залаганията и рекламирането през 2007 година.

Сега комарджиите губят близо два пъти повече пари в полза на компаниите за залагания отколкото преди едно десетилетие. Миналата година те са загубили рекордните 14,5 милиарда британски лири.

Най-големият растеж е при залаганията в интернет, където нови игри и продукти привличат все повече клиенти.

Аманда (това не е истинското й име) иска нейната самоличност да бъде запазена в тайна. Тя била над 50-годишна, когато започнала да залага в интернет на сайт, наречен Jackpotjoy.

Жената загубила всички пари, които получила от продажбата на дома си. Когато баща й починал, тя наследила дял от къщата му, но пропиляла и него на Jackpotkoy.

Свят на илюзии

Аманда загубила общо 633 000 лири. Тя направила последния си залог в деня, в който се разорила.

"Живеех изцяло в един свят на илюзии. За мен това бе просто бягство от реалността и аз само исках да си включа компютъра и да вляза в интернет", разказа Аманда.

"Това, което си причиних, наистина е ужасяващо. Загубих всичко, за което бях работила. Децата ми разчитаха на мен, а сега аз пропилях тяхното наследство", допълва тя.

От Jackpot заявиха, че винаги са действали според съответните регулаторни изисквания и са насърчавали Аманда да използва инструменти за отговорно залагане.

"Това включваше ограничения на депозита, периоди за "охлаждане" и алтернативни методи за изтегляне (на средствата от сметката) - инструменти, с които тя е била наясно и е използвала по времето, когато е играела при нас", заяви компанията.

Машините за залагане, на които може да се играе с големи суми, бяха забранени в реалния свят на комара във Великобритания. За онлайн хазарта обаче няма законови ограничения, което означава, че клиентите могат да загубят хиляди лири за броени минути.

Активисти твърдят, че правителството трябва да направи повече, за да предпази най-уязвимите комарджии.

Проблемът

Даниъл Клинкскейлс сложил край на живота си на 35 години, след като в продължение на години се борел със своята пристрастеност към хазарта.

Той бил добре платен мениджър по продажбите, но работел на две допълнителни места, само за да финансира хазартните си навици.

Майка му, Джо Холуей, разказва, че Даниъл криел пристрастеността си към хазарта в продължение на много години.

"Мисля, че за него е било много трудно да се примири с факта, че е умен, интелигентен, до голяма степен успешен почти във всяко свое начинание, но има този проблем - хазарта", казва тя.

Според майката на Даниъл тежестта на отговорността трябва да бъде поета от компаниите за залагания, тъй като някои комарджии просто не знаят как да спрат.

"Хазартът бе превърнат в нещо нормално. Бе направено така, че той да изглежда като нещо, което всеки може да прави съвсем невинно. А това не е така. Човек може да загуби дома си за един следобед. Колко сериозна трябва да стане ситуацията, за да бъдат предприети действия?", пита скърбящата майка.

Комисията по хазарта заяви, че не планира да въвежда максимални ставки за онлайн залозите, тъй като операторите вече разполагат с достатъчно информация, за да предпазват играчите и да гарантират, че те залагат пари, които могат да си позволят да загубят.

Големите компании за залагания вече се съгласиха да увеличат посланията, призоваващи за по-безопасен хазарт, и да преразгледат тона на рекламните си материали.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg