EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БСП къса с АБВ + реакцията на АБВ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БСП къса с АБВ + реакцията на АБВ

mail11:50 | 24.08.2016прегледи 2847 коментарикоментари 0


БСП прекратява преговорите за обща коалиция с АБВ за президентските избори. Това съобщи председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след днешното заседание на Изпълнителното бюро на партията.
Решихме да не продължаваме преговорите за обща коалиция с АБВ за президентските избори, заяви Нинова. Като причина тя посочи проекта на коалиционно споразумение, предложен от АБВ.
Не приемаме, че сме равнопоставени партии, че кандидатът за президент е равноотдалечен, каза лидерът на БСП и посочи, че ген. Румен Радев е кандидат на БСП. Няма да позволим да ни извиват ръцете, както ГЕРБ позволява на Реформаторския блок, заяви Нинова. Нашето предложение беше тази коалиция да се оглавява от БСП, добави тя.
От БСП ще предложат кандидатурата на ген. Румен Радев за президент да бъде подкрепена от широк инициативен комитет и канят представителите на АБВ, ако решат, да се включат. Нинова съобщи, че в четвъртък свикват среща на партиите от коалицията "БСП лява България", а на 30 август - Националния съвет на БСП.
Зад БСП поне по последни данни стоят 17 процента от българските граждани, зад АБВ - 1,7,- трябва да отчитаме тези факти, когато се събираме, аргументирано и с взаимно уважение правим някаква коалиционна формула, обясни още Корнелия Нинова. За БСП са неприемливи предложения за състав на коалиционен съвет, за управление на коалицията, за кампания, за щаб, които нарушават това съотношение на подкрепа в обществото.
Нинова посочи и други различия с АБВ. Не приемаме постановка за президентска република в този, в който и да е следващ мандат, добави тя.
"Нито ние, нито АБВ в разговорите ни досега сме поставяли за обсъждане име на вицепрезидент. Нито АБВ са ни предлагали Андрей Пантев, нито ние от своя страна сме предлагали някого от номинираните в БСП за вицепрезидент", каза Корнелия Нинова в отговор на въпрос. По взаимно съгласие на последната ни среща този разговор го оставихме за септември, добави тя.
Нинова съобщи, че са получили предложения от студентски съюзи, патриотични организации, земеделски съюзи, потребителски организации, от известни имена в българската наука, култура и спорт, които желаят да бъдат включени в подкрепата на кандидатурата на БСП за президент. Тя посочи, че ген. Радев се е срещнал с членовете на Изпълнителното бюро и е изявил готовност да се върви в тази посока.

Реакцията на АБВ

С решението си, БСП подари изборите на ГЕРБ. С решението си, ръководството на БСП изгуби изборите. Това каза на пресконференция зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин. „АБВ няма да подкрепи кандидат на ръководството на БСП и „Позитано“. Ръководството на БСП се показа като некоректен и губещ доверие политически партньор. Това отблъсква потенциалните партньори. Аргументацията, че БСП не може да преговаря с по-малки партии, е недопустимо. Държим на основни демократични принципи в нашето общество“, заяви Калфин.
Той посочи, че разделението на по-големи, по-малки, по-високи, по-ниски, с различен цвят на косата, е неприемливо. „АБВ ще предложи алтернатива. Ще защитим тезата си, че кандидатурата не трябва да бъде жертва на партийни интереси. Ръководството ще направи необходимите консултации и ще обявим как ще участваме в предстоящите избори“, каза още Ивайло Калфин.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150