EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Брюксел ще наблюдава новата газова криза

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Брюксел ще наблюдава новата газова криза

mail19:09 | 04.06.2009прегледи 813 коментарикоментари 0


Брюксел ще изпрати екип от високопоставени служители на Европейската комисия в Москва и Киев, който "да установи всички факти" по новата газова криза, която противопоставя двете столици, обяви днес говорител на Еврокомисията, цитиран от Франс прес и БТА.
Руският премиер Владимир Путин предупреди вчера ЕС, че има вероятност от нова газова криза това лято заради намерението на Русия да спре напълно доставките през Украйна, ако Киев не може
да плаща за дела си.
По всяка вероятност на 7 юни Украйна няма да има пари да плати доставките на газ, се казва в писмо на руския посланик в София, съобщи пред журналисти днес министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, цитиран от БТА.
В хранилището "Чирен" сега има над 500 млн. кубически метра природен газ, като на ден могат да се подават 4 млн. кубически метра и изцяло да бъде задоволено вътрешното потребление, посочи министърът. Той отбеляза, че България има договор с Гърция за доставка на 2.4 млн. кубически метра газ и най-малко 0.5 млн. кубически метра от Турция. Това означава, че през лятото няма да има проблем с доставките на газ, смята министърът, но ако кризата продължи и през зимата, страната ще се окаже в тежка ситуация.
Източник от служба "Енергетика" на Европейската комисия заяви за БТА, че до момента в комисията не е постъпвало уведомление от Украйна за проблеми около плащането на получаваните от Русия газови доставки и искане за финансова подкрепа за плащането им.
ЕС е поела ангажимент да анализира начините да окаже помощ на Украйна да уреди сметките си за руския газ, но предупреди, че не вижда как би могъл да плаща вместо Киев.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990