EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Борисов: Твърда позиция спрямо мигрантите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов: Твърда позиция спрямо мигрантите

mail12:25 | 20.11.2017прегледи 6662 коментарикоментари 0


В  началото на своята публична лекция в УНСС  премиерът Бойко Борисов изказа притеснения от това, че в Германия още не е съставено правителство и от отношенията между ЕС и Турция.  В ЕС има недоверие към Турция, но това е най-силната армия в южния фланг на НАТО, посочи премиерът. Мирът и преговорите са най-доброто средство за решаване на проблемите. Имаме добри отношения с Турция и затова има малък миграционен натиск върху нашата южна граница, добави той.
    Европа е най-доброто място за живеене, всички искат да отидат там и затова трябва да се съобразяват с нея. Европейските политици бързо трябва да застанат на твърда позиция спрямо мигрантите. Когато се решават техните проблеми, в тях трябва да участват лидери на ЕС.  Длъжни сме да си проведем разговорите и Турция да е стратегически партньор и в ЕС, и в НАТО, макар и за членство в ЕС да не става дума. Длъжни сме да не се поддаваме на емоции, а да търсим  прагматични решения, заяви Борисов.
   Европа трябва да обърне внимание на Балканите, каза премиерът.  Преди години темата за Балканите не стоеше на дневен ред в ЕС, обаче вече има Брекзит и Балканите могат да заместят излизащата от Съюза Великобритания  с нейната природа и  население, посочи Бойко Борисов. Ако Балканите не влязат в ЕС, това ще предизвика напрежение в бъдеще и формиране на сфери на влияние от други велики сили, допълни той. За тези шест месеца /колкото е българското председателство на Съвета на ЕС/ не може да се даде дата за влизане в Евросъюза на тези страни, но може ясно да се каже на младите хора в региона каква е тяхната перспектива, за да не я напускат. Когато излязат младите хора от една страна, остават само пенсионерите, няма кой да работи и икономиката спира, каза Борисов.
    Развиваме цифровата икономика и се надявам да падне цената на роуминга в страните от Балканите, добави той.
    Премиерът изрази надежда през 2018 година срещата "16 плюс 1" между  Китай и страните от Източна Европа да е в България.
    Той заяви, че е оптимист за влизането ни в "Чакалнята на Еврозоната". По думите му Шенген ще бъде преработен и свободата за преминаване на границите ще бъде преразгледана.
   Ние имаме добри отношения с арабските страни, с Китай и Иран. Ако Русия спазва Минските споразумения, то санкциите ще паднат и там, посочи той. Ключовата дума е мир и към него трябва да се стремим всички, защото от войната по-лошо няма, каза Борисов.БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg