EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

София & Баку: Рестарт на "Набуко"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София & Баку: Рестарт на "Набуко"

mail06:10 | 05.03.2015прегледи 2527 коментарикоментари 0


България ще настоява пред Европейската комисия за възстановяване на проекта "Набуко". Това обяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с президента на Азербайджанската Република Илхам Алиев, който е на официално посещение у нас. Двамата разговаряха за енергийния проект, както и за сътрудничеството между държавите в транспортната инфраструктура, туризма, спорта и културата. Борисов приветства президента и водената от нергео делегация, като определи визитата им в България за показателна по отношение на интереса и стратегическото партньорство между двете страни.

„Ние искаме да размразим проекта "Набуко" и по-точно частта му през България. Страната ни е изключително лоялен член на Европейския съюз и изпълни всички законови разпоредби на Третия енергиен пакет. Затова, заедно с президента Алиев ще отидем и ще представим проекта за възстановяване пред Европейската комисия“, съобщи премиерът.

.„В сегашната ситуация има реален шанс азерски газ, включително и от терминала за втечнен газ в Гърция, да минава през нашата територия за съседни държави. Какъв по-голям аргумент можем да имаме към Европейската комисия? Азербайджан няма санкции, Азербайджан е стратегически партньор. Не виждам проблем да заявим нашия интерес и съответно по Южния газов коридор и интерконекторите, които правим, България да не бъде изолирана", коментира Борисов.

"Това е 100% диверсификация", каза още министър-председателят. По думите му става въпрос за запазване на българския национален интерес – "да не бъдем заобикаляни, тръбите ни да бъдат пълни с газ и да получаваме транзитни такси". „За мен няма никакви пречки и се надявам в лицето на Европейската комисия да срещнем пълна подкрепа”, допълни Бойко Борисов.

От своя страна президентът на Илхам Алиев заяви, че Южният газов коридор е важен за Азербайджан и страната участва много активно в този проект. Алиев подчерта, че Южният газов коридор е най-големият проект на Азербайджан в Европа. Президентът отбеляза, че отношенията с България се намират на най-високо равнище, за което спомагат и здравите политически връзки. „Азербайджан предложи няколко инициативи, проекти, които получиха подкрепа от европейските структури. Надявам се, че азербайджанско-българските отношения ще се развиват интензивно. Много се радвам, че България участва в този проект и вече получава азербайджански газ. Надявам се, че в бъдеще страната ви ще стане транзитна, която ще транспортира азерски газ за други държави в ЕС”, заяви президентът Алиев и подчерта огромните симпатии към българския народ.

Алиев отчете, че заедно с Борисов са обсъдили също така отношенията между Азербайджан и ЕС, като посочи, че България играе основна роля в тях. „Знам, че българските и азербайджанските компании полагат големи усилия за сътрудничеството помежду си. Нашите компании с голям интерес разглеждат инвестициите в България. Азербайджан е инициатор на създаването на транспортни коридори”, допълни още Алиев.

„Днес полагаме основите на стратегическото партньрство между Азербайджан и България”, отбеляза президентът Алиев.

На официална церемония в Министерския съвет бяха подписани Споразумение в областта на електронните съобщения, информационните технологии и електронното управление и Протокол за разширяване на сътрудничеството в областта на туризма.

България и Азербайджан са свързани от искрено приятелство, споделят общи позиции по много въпроси от дневния ред на сътрудничеството в Черноморския регион и са готови да надградят двустранните си отношения както в областта на енергетиката, така и в сфери като фармацията, информационните технологии, земеделието и производството на храни, изграждането на инфраструктура и туризма. Това беше общата позиция на президентите Росен Плевнелиев и Илхам Алиев, които разговаряха по-рано днес на "Дондуков" 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Двамата подписаха в Гербовата зала на президентската институция Съвместна декларация за стратегическо партньорство между Република България и Република Азербайджан.

Азербайджан е ключов партньор в усилията ни за диверсификация и повишаване на енергийната сигурност не само на България, но и на Югоизточна Европа, подчерта президентът Росен Плевнелиев.

По време на разговорите на "Дондуков" 2 беше изтъкнато, че Азербайджан е посочен като стратегически партньор на ЕС по отношение на енергийната сигурност в обявената миналата седмица концепция на ЕК за Енергиен съюз. Росен Плевнелиев подчерта, че постигнатата договореност с Азербайджан за доставка на 1 млрд. куб. м. природен газ годишно е в основата на енергийното сътрудничество между България и Азербайджан за преодоляване зависимостта на страната ни само от един доставчик и е предпоставка за реална диверсификация за всички държави от региона. България има готовност да разшири обхвата на договореностите за доставките на газ от Азербайджан, заяви още държавният глава.

Росен Плевнелиев подчерта, че междусистемната газова връзка между България и Гърция (IGB) е интегрална част от Южния газов коридор. Реализирането на този важен за България инфраструктурен проект ще осигури достъп на страната ни до Трансадриатическия газопровод, което заедно с интерконектора с Румъния, ще открие пътя за пренос на каспийски газ към страните от Вишеградската четворка.

Президентът Плевнелиев заяви своята подкрепа за задълбочаването на стратегическото партньорство между ЕС и Азербайджан.

Илхам Алиев акцентира върху необходимостта от засилване на сътрудничество в Черноморския и Каспийския регион, което ще допринесе за по-голяма предвидимост в отношенията. Изграждането на скоростна ж.п. връзка между Европа и Азия ще разкрие нови възможности за икономическо сътрудничество. Българският държавен глава подчерта ролята на България в региона на Балканите, което разкрива възможности за реализирането на съвместни регионални проекти с Азербайджан.

"Искаме да насърчим повече инвестиции от Азербайджан в България", заяви българският държавен глава. Съществува сериозен потенциал за реализирането на конкретни проекти в областта на битовата газификация и изграждането на инфраструктура за съхранение на газ в България и Югоизточна Европа.

 


Тагове: Набуко, Борисов
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014