EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов за доклада на ЕС и "блатото" на Радев

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов за доклада на ЕС и "блатото" на Радев

mail07:10 | 15.11.2018прегледи 759 коментарикоментари 0


Премиерът Бойко Борисов коментира в началото на заседанието на правителството в сряда, че докладът на ЕК за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка пряко кореспондира и с най-щедрия към всички съсловия в историята на България бюджет. Той изтъкна, че тези пари са благодарение на добрите резултати в борбата с корупцията и контрабандата. Премиерът цитира казаното от вицепрезидента на ЕК Франс Цимерман, който вчера изтъкна, че ако България продължи по поетия път, ще отпадне мониторинговият механизъм преди края на мандата на тази Комисия. Борисов подчерта, че за първи път от шест точки три се затварят и те се отнасят до темите:

организирана престъпност, съдебна реформа,

нещо, което десетилетия е тормозило българите. Той попита дали с протестите се иска да спре борбата с престъпността и дали оценката им, че състоянието в страна е "блато" кореспондира с резултатите от доклада. 

Припомняме, че преди дни Радев по време на среща със студенти в Пловдив определи България на блато и поиска радикална промяна, която според него е „единственият изход от блатото, в което сме затънали от години.” Той сподели още: „ По редица ключови показатели – доходи, социално неравенство, престъпност, корупция, агресия, смъртност, свобода на словото, общо качество на живот, България се нарежда до страните от Субсахарска Африка и все по-трудно се вписва в европейския пейзаж. На практика България проигра голяма част от възможностите, които предоставяше членството в ЕС.”

Премиерът Бойко Борисов каза в началото на правителственото заседание, че иска да има дебат по темата за свободата на медиите в България с участието на ресорни еврокомисари в контекста на това, че тази тема беше засегната в доклада на ЕК за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка.

Необходим е дебат за свободата на медиите, нито един член на кабинета няма никаква възможност и желание да влияе на която и да е от тях, каза той. „Много внимателно четем всяка дума, която казват нашите партньори – говори се за свободата на медиите и как едни медии тормозели някого. Искам да провокирам дебат по темата, вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева да покани някои еврокомисари, отговарящи за темата. Ако някой се е почувствал засегнат от някоя медия, то мога да кажа и вие всички да го потвърдите, че нито един от вас няма абсолютно никаква възможност и желание да влияе на която и да е медия“, коментира премиерът. „Не може ние да сме обсадени седмици наред, на живи връзки да се показват среди пръстове, да се наричат членове на кабинета мърша, боклуци и какво ли не, в същото време някой да излиза и да казва, че няма свобода на медиите“, добави той.

Премиерът обърна внимание, че всичко това не се цензурира и се повтаря всяка вечер в най-гледаното време. „Знам, че има страни, в които 2 - 3 - 5 пъти в годината се правят карикатури за премиер, за президент - в България това е всеки ден, години наред", поясни Бойко Борисов и заяви, че дебатът за медиите и свободата им трябва да се проведе незабавно.
„На кой какво е забранено?

 Олигарх, създал си медия, за да защитава това, което е откраднал и изведнъж ние не трябва да го пипаме този олигарх, който и да е той. Говорим по принцип", допълни той. „Няма нещо в тази тема, което да ни притесни, няма нещо скрито в България, да не е публикувано и излязло, фалшиви и жълти новини колкото искате“, каза още Борисов и обясни, че всяка година участва в публични срещи на най-опозиционните медии по тяхна причина.

Опозиционната партия ДПС, която работи в синхрон с БСП, изненадващо коментира, че докладът на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка е обективен и добър за страната ни. Това заяви на брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.
  Това е най-добрият доклад от началото на прилагането на този механизъм, посочи Цонев. Напредъкът е очевиден, казаното в документа е вярно за страната, допълни той. Радостен е фактът, че докладът е предпоследен, дано да остане предпоследен, защото всички виждаме, че напредъкът на страната е достатъчно голям по процесите и секторите, които се наблюдават, а и механизмът е доста изчерпан като въздействие, каза Цонев.
   ДПС приема тази сравнително добра оценка за страната като достояние на всички, които са взели участие - съдебната власт, медиите, гражданското общество, управляващите, опозицията, посочи Цонев. Колегата му Хамид Хамид обясни какъв е приноса на ДПС в този процес. "ПГ на ДПС участва изключително активно във всички предложения, законопроекти, в голяма част ние сме съвносители и активно участвахме в дебата. Нещо повече - голяма част от нашите предложения подобриха законопроектите, които бяха приети", заяви депутатът. По думите му принос има и съдебната система като цяло, ВСС, съдии и прокурори, които са имали своята активна роля и желание за реформи в съдебната система.
   Йордан Цонев коментира и критиките в доклада по отношение на медийната среда. "Ако управляващите не бяха бавили закона, който ние внесохме с колегата Пеевски, Хамид Хамид и Велислава Кръстева, и ако беше приет преди няколко месеца, той щеше да бъде отразен в доклада и абсолютно сме убедени, че нямаше да има тези критики поне по отношение прозрачността на медийната среда", каза той. "По отношение свободата на словото, почитаеми колеги, там думата имате вие, не ние", обърна се Цонев към журналистите. По думите му медиите има също какво да прочетат в този доклад и какво да добавят.
   Докладът е доста обективен и трябва всички да продължим да работим в тази посока, за да няма повече такива механизми за наблюдение върху страната ни, каза още Цонев.
   На въпрос какво е отношението на ДПС към протестите в страната Йордан Цонев заяви, че подкрепят искането на майките на деца с увреждания за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Не участваме в протестите, не участваме в организацията, но някои от исканията, като това, което споменах, стоим зад него, допълни той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150