EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БНБ:Увеличават се депозитите на граждани

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БНБ:Увеличават се депозитите на граждани

mail15:20 | 26.02.2010прегледи 555 коментарикоментари 0


Към 31 януари  2010 година данните за състоянието на банковата система сочат отсъствие на негативно влияние от други банкови и финансови системи, се казва в съобщение на БНБ за Състояние на банковата система.
Коефициентът на ликвидните активи е 21.55% и е индикатор за устойчивост на ликвидната позиция. Извършените през месеца разходи за обезценка (86 млн. лв.) показват, че остротата на кредитния риск не е драстично повишена в сравнение с последните месеци на миналата година. Банковият сектор успява да генерира доходи от основна дейност, осигуряващи провизиране на кредитния риск и формиране на положителен финансов резултат в размер на 63 млн. лв.
В края на януари общата сума на активите на банковата система е 70.2 млрд. лв. В годишен
хоризонт активите отбелязват прираст от 1.7%, а спрямо края на 2009 г. – намаление с 1%, като януарското изменение е в синхрон с наблюдаваната и в предходни години цикличност. През януари 2010 г. са редуцирани паричните средства и кредитите и авансите, а са увеличени ценните книжа в портфейлите за търгуване и на разположение за продажба. Пазарната позиция на петте най-големи банки относително се запазва и възлиза на 57.8% от активите на системата.
През месеца брутните кредити и аванси намаляват слабо (с 0.5%) поради динамиката във всички позиции и главно при кредитните институции. Леко нарастване е отчетено в жилищно-ипотечния сегмент (0.1%). Общият размер на предоставените кредити на предприятия и на граждани и домакинства е 51.3 млрд. лв. и представлява 86.2% от брутните кредити и аванси.
Източниците за финансиране на дейността остават стабилни. Под влияние на обичайната за
сезона понижена активност се свива размерът и на пасивите на банковия баланс. Привлечените средства намаляват с 1.2% и в края на януари възлизат на 60.1 млрд. лв. Продължава тенденцията на увеличаване на депозитите от граждани и домакинства, които през месеца нарастват с 1.5%, а техният дял в общия размер на привлечените средства в системата достига 42%.
Балансовият агрегат общо капитал в края на януари е 9.4 млрд. лв., или с 1.3 млрд. лв. повече спрямо същия период на миналата година.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg