EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БНБ е стабилна, твърди пресцентърът й

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БНБ е стабилна, твърди пресцентърът й

mail18:00 | 20.08.2009прегледи 686 коментарикоментари 0


От пресцентъра на БНБ подчертаха, че Хората трябва да бъдат спокойни за стабилността в работата на Централната банка и за това, че в управлението й няма вакуум, съобщават от пресцентъра на БНБ.
Оставката на Иван Искров открива пътя на ясна, прозрачна и трудно оборима процедура по избора на следващ управител, коментира пред БТА началникът на отдел "Връзки с обществеността" на БНБ Александър Урумов.
Мотивите на предишното 40-о Народно събрание за избор на Иван Искров за управител на БНБ за втори мандат бяха, че по този начин в неясния преходен период между двата парламента ще се гарантира стабилността на Централната банка и предвидимостта в нейната работа, коментира Урумов.
Процедурата по избора, обаче, получи доста упреци в публичното пространство, а, от друга страна, работата и личността на Иван Искров като управител на БНБ получиха добри оценки, включително и от министър-председателя Бойко Борисов, каза още говорителят на БНБ.
Мотивите на Иван Искров за подаване на оставка са, че така той дава възможност на 41-ото Народно събрание да избере управител на БНБ, каза Урумов.
Формалният повод за подаване на оставката е процедурата по отмяна на избора на Николай Неновски като подуправител на БНБ, тъй като Искров е избран със същата процедура, както и Неновски, посочи още шефът на пресцентъра.
Ако Иван Искров бъде избран от Народното събрание, неговият втори мандат ще започне от 10 октомври.


Тагове: БНБ, оставка
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg