EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Био кошери, розово и лавандулово масло

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Био кошери, розово и лавандулово масло

mail11:10 | 10.07.2019прегледи 589 коментарикоментари 0


България заема едно от челните места по брой пчелни кошери, отглеждани по методите на биологичното земеделие в ЕС. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева при откриване на биопазар в Бургас. “Ние сме най-големият производител на биологично розово и лавандулово масло в света”, допълни тя. Д-р Василева бе категорична, че за растежа на сектора в страната допринася и подпомагането на биопроизводството по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014 - 2020 г).

България е на първо място при производството на лавандула, като оставя след себе си водещата до преди няколко години Франция. Най-много лавандулови насаждения има в районите на Добрич, Ямбол и Стара Загора, отглежда се и в Карловско.
Лавандулата се използва в парфюмерията, козметиката, медицината, във фармацията, а напоследък, като семена, и в тестени изделия. В Карловско един килограм лавандулово масло се получава от 70-80 кг лавандулов цвят, но има райони, където се отглеждат сортове с много по-висок рандиман и килограм масло се получава от 40 кг цвят.

"Биопроизводителите имат голям интерес, както към мярката за "Биологично земеделие", така и  към реализиране на проекти за инвестиции по мерките от Програмата", каза още тя. Лозана Василева информира, че за територията на Област Бургас са сключени общо 58 договора по ПРСР за подпомагане на биологични производители, на стойност 5.7 млн. евро.
На събитието своята продукция представиха повече от 20 производители. След продуктите, които гостите на пазара можеха да видят и опитат бяха: сушени домати със зехтин, пчелен мед, етерични масла, биовина, био сирена и млечни продукти, тинктура от смокини, сокове от био череши, ябълка и българска роза, както и пресни плодове, зеленчуци и други.
 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg