EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бизнесът:Липсват кадри!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнесът:Липсват кадри!

mail14:45 | 10.12.2012прегледи 1137 коментарикоментари 0


Силвия Стоядинова
Въпреки че в България има около 400 000 безработни, 62% от бизнесът се оплаква от липса на подходящи кадри. Това показва анкетно проучване на Българската търговско- промишлена палата, направено сред 100 фирми в областта на търговията, промишлеността, услугите и селското стопанство.
Според председателят на БТПП Цветан Симеонов ниската квалификация и липсата на подходящо образование на голяма част от безработните българи са двете основни причини за наличието на десетки хиляди работни места. Много от регистрираните безработни пък са с умения, които не са атрактивни за бизнеса. Обучението и квалификацията също остават сериозен проблем за нашата икономика, който ще се задълбочава и в бъдеще. В България не се е променило отношението към труда - каквито и програми да има, няма да станем уважавана икономическа сила, докато това не се промени, коментира Симеонов.
Неефективното административно обслужване и честите промени в законите са основните проблеми на бизнеса.

80% от компаниите, участвали в проучването, смятат неефективната администрация за основен проблем през 2012 г. Въпреки големия дял на недоволни фирми, процентът обаче намалява спрямо миналата година, когато 82% от компаниите са отчитали бюрокрацията като главна пречка.
Близо 60% от фирмите отчитат и корупцията в публичните институции като проблем, с който са се сблъсквали през 2012 г., а 54% от компаниите регистрират като такъв корупцията от неформалната икономика.
Условията на бизнес
Макроикономическата и фискалнаta стабилност (3,98%) на страната, инфраструктурата (3,67%) и общата данъчна тежест (3,46%) са условията за бизнес, получили най-високи оценки през 2012 г.
След това са работата на данъчната администрация, погасяването на задълженията на държавата към фирмите и законодателната среда и регулациите. Пролбемите със съдебната система също излизат на преден план.”Въпреки огромната междуфирмена задлъжнялост българският бизнес не отива в съда, защото съдебната система не работи добре. Доказателство за това е, че за последните 4 години се наблюдава утрояване на броя на делата, които решава Арбитражният съд към палатата”, коментира Симеонов.
Препоръки за подобрение на бизнес средата
За се подобри бизнес средата през 2013 г. от БТПП предлагат: въвеждане на електронно правителство и премахване на корупцията в администрацията, пълна прозрачност в процедурите за обществени поръчки, намаляване на административната, данъчна и осигурителна тежест. Осигуряване на по-гъвкав пазар на труда чрез ограничаване на административна намеса на пазара на труда (при определяне на минималната работна заплата, минималните осигурителни прагове и т.н.) и чрез нормативни промени в трудовото законодателство и устойчива законодателна среда.


 


Тагове: кадри, бизнес
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg