EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бизнес-терени за 29 евро/кв.м. на Околовръстното

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнес-терени за 29 евро/кв.м. на Околовръстното

mail15:40 | 10.10.2011прегледи 821 коментарикоментари 0


Два атрактивни имота на Околовръстното шосе в София ще бъдат предложени за продажба на частни търгове в началото на ноември 2011 г. Парцелите ще бъдат предложени в два отделни търга – таен и явен, като стартовите цени и на двата имота са значително под средните пазарни оферти за зоната.
„За първи път в България бизнес имоти от подобен клас с изключително местоположение ще бъдат продавани чрез механизма на частните търгове”, коментира Георги Палпурин, създател на сайта targ.bg. „Механизмът на частните търгове е много подходящ за определяне на справедлива цена в момент като настоящия, когато международните инвеститори, най-често оператори на големи търговски вериги, активно търсят подходящи за разширяване на веригите си локации, но общият обем на сделките е малък, поради което няма измерител за цената”, добави Палпурин. По думите на организаторите, интерес към имотите вече има, и то от именно такъв тип купувачи, но преговорите текат трудно и бавно. На Запад частните търгове имат дългогодишна история и практика и са наложени като механизъм за сключване на справедлива и за двете страни сделка, което прави използването им при подобен вид преговори подходящо.

Имотът, който ще бъде предложен на таен търг, е с площ от 25 155 кв. м и се намира в района на кв. „Горубляне”. Началната цена за имота е 1 111 111,11 евро. Тайният търг ще се проведе на 11.11.2011 г. в 11.10 ч. в хотел “Силвър хаус”. Тогава ще бъдат отворени и офертите. Организаторите на тъга “Бордком” гарантират пълна конфиденциалност на потенциалните купувачи.

Вторият имот на Околовръстното шосе, за който ще се наддава на явен търг на 14.11.2011 г., се намира в района на “Бизнес парк София”. Той е с площ 7 692 кв. м, а началната цена, от която ще започне наддаването – 29 евро на кв. м. Стъпката за наддаване ще бъде 1 евро на кв. м. В същото време най-ниската цена, на която се предлагат подобни имоти в момента, е от порядъка на 160-170 евро на кв. м.

Терените са окрупнени и изключително подходящи за строежа на хипермаркети, търговски комплекси с ресторанти, хотели, административни сгради, логистични центрове, складове, спортни съоръжения, бензиностанции, атракционни и увеселителни паркове и др. Чрез частните търгове се гарантира ликвидност, от каквато пазарът има нужда в момента. По данни на агенциите за недвижими имоти, сделките за терени са изключителна рядкост през последните години. Причината е, че продавачите търсят цената, на която са придобили собствеността в периода на бум преди кризата. В същото време купувачите са склонни да платят сумата, отговаряща на новата ситуация, бизнес плана им и международните критерии за определяне на стойността на подобен род вложение.

В момента на ден по Околовръстния път минават около 70 000-80 000 автомобила. След пускането на пътен възел “Бистрица” се очаква трафикът да нарасне с около 20%. В районите, където се намират двата имота, е планиран ремонт на Околовръстното шосе. Реконструкцията ще бъде реализирана в рамките на следващите 2 години. Промените ще окажат положително влияние върху двата имота, защото така ще се увеличи лицето им. В тях ще се влиза от изградено локално платно. В плана за разширение на Околовръстен път влиза и изграждането на пътен възел – детелина в близост до един от имотите.

 


Тагове: имоти, търг
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg