EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бизнес климатът през януари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнес климатът през януари

mail09:00 | 30.01.2014прегледи 932 коментарикоментари 0


През януари 2014 г. общият показател на бизнес климата се повишава с 4.6 пункта в сравнение с предходния месец в резултат на по-благоприятните мнения на стопанските ръководители от всички наблюдавани отрасли - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги, съобщи НСИ.

Промишленост. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” нараства с 5.4 пункта спрямо декември 2013 г., което се дължи на по-оптимистичните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им относно производствената активност през следващите три месеца се подобряват, което обаче не е съпроводено с повишени очаквания за износ през следващите три месеца.
Средното натоварване на мощностите през януари е с 1.0 пункт над нивото от октомври
2013 г. и достига 70.8%, като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда излишък от мощности.
Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната остават основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла, посочени съответно от 52.5 и 45.1% от мениджърите.
Относно продажните цени в промишлеността очакванията са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Строителство. През януари съставният показател „бизнес климат в строителството” се повишава с 6.6 пункта главно поради подобрените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. В следващата половин година стопанските ръководители очакват и увеличение на новите поръчки в строителството, което според тях ще доведе и до известно активизиране на дейността в краткосрочен план.
Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, остава несигурната икономическа среда, следвана от финансовите проблеми и конкуренцията в бранша .
По отношение на продажните цени в бранша преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Търговия на дребно. Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” нараства с 1.4 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на по-оптимистичните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Анкетата регистрира и по-благоприятни очаквания по отношение на поръчките към доставчиците през следващите три месеца.
Несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша продължават да са основните пречки за развитието на дейността в отрасъла.
Очакванията на търговците относно продажните цени са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Услуги. През януари съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” се увеличава с 3.7 пункта поради подобрените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По-благоприятни са и мненията им по отношение на настоящото и очакваното търсене на услуги.
Най-сериозните затруднения за дейността в сектора на услугите продължават да са свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.
По отношение на продажните цени мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037