EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Белград: България краде пътници

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Белград: България краде пътници

mail15:45 | 11.05.2012прегледи 769 коментарикоментари 0


Белградското радио Б92 съобщи днес, че Сърбия би могла да има сериозен проблем заради магистралата Русе – Истанбул, която България ще строи. Турция. С националната си магистрала от Русе през Велико Търново и Свиленград към Истанбул България значително ще подобри картината
на своята пътна мрежа, посочва радиото. По този начин цели две магистрали през страната ще водят към най-големия град на Турция. В същото време двете магистрали ще бъдат освободени от митнически и гранични процедури, което ще се отрази на Сърбия, съобщава радиото.
Коридор №4, който свързва Германия през Унгария, Румъния и през Видин продължава в България с едно разклонение към Истанбул и с друго към Солун, вече представлява сериозна конкуренция на сръбския Коридор №10.
За магистралата Русе – Истанбул вече има проявен интерес от Катар, разчитайки на потенциала на България като транзитна страна между Изтока и Запада. Проектирането на трасето, според информации на отговорни лица в България, ще продължи една година. Шест месеца са необходими за процедурата по търга, а самото изграждане ще продължи две години. България в момента има само 500 км магистрали, посочва радиото. Изграждането на магистрала с дължина 300 км от Русе към Истанбул ще струва според някои оценки до един милиард евро. Вече се смята и цената на пътната такса - от 10 до 15 лева.
Радио Б52 съобщава още, че статистиката еотбелязала минус по сръбските пътища. Броят на товарните автомобили през Сърбия за миналата година е намалял с 22% в сравнение с предходната година, а превозените товари са били с 21,3% по-малко.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg