EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Безработни: 8.7 млн. във Франция, 3.9 млн. в Испания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Безработни: 8.7 млн. във Франция, 3.9 млн. в Испания

mail16:33 | 21.04.2020прегледи 10162 коментарикоментари 0


Над една трета от служителите във Франция са в частична безработица, което прави 8,7 милиона души, според правителството. В същото време заявките за регистрация в Националната агенция по заетостта (Pole Emploi) са се увеличили от началото на карантината, предаде Франс прес. Повече от един на всеки трима служители и и една трета от компаниите или 732 000 фирми се възползват от системата за частична безработица, каза днес министърката на труда Мюриел Пенико по Радио Класик. На този етап разходите за тази система, която позволява на служителя да бъде обезщетен със 70 процента от брутната си заплата и 84 процента от нетната си заплата, възлизат на 24 милиарда евро. Ще натрупаме дълг и ще бъде трудно, но това е цената, за да запазим работни места, а малките и средни предприятия да продължат да съществуват, коментира министърката, цитирана от БТА.

Заявките за регистрация в Националната агенция по заетостта между 29 март и 4 април са нараснали до 104 860, което е увеличение със 7,3 процента спрямо същата седмица на миналата година. През третата седмица на март (от 15 до 21 март) заявките рязко са се увеличили (117 673 , което е растеж с 31 процента спрямо същата седмица на 2019 година). От началото на карантината предложенията за работа на около 15 специализирани сайта са намалели с 40 процента, по данни на службата за проучвания и статистика на министерство на труда

В Испания

Около 3,9 милиона испанци в момента са в частична безработица заради пандемията от коронавируса, заяви днес премиерът Педро Санчес, цитиран от Франс прес, докато Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира взрив на безработицата тази година. Има 3 889 000 служители и служителки, които се възползват от плановете за частична безработица, каза Санчес по време на парламентарния контрол на правителството пред Конгреса на депутатите. Освен това близо 1 милион самостоятелно наети лица са подали заявления за помощи за спиране на работа, добави той.

Правителството на лявата коалиция опрости достъпа до планове за частична безработица и забрани съкращенията по време на стриктната карантина, обявена на 14 март, надявайки се така да смекчи очакваното силно влияние върху пазара на труда, предаде БТА. МВФ прогнозира, че равнището на безработица би могло да скочи до 20,8 процента през 2020 година, тъй като Испания вече страда от най-високото равнище на безработица в еврозоната след Гърция - 13,8 процента.

Свиването на БВП през 2020 година може да достигне 8 процента, според МВФ. Карантината предизвика значително макроикономическо въздействие, дължащо се най-вече на затварянето на някои сектори с голяма тежест за страната ни като търговията на дребно , хотелиерството и ресторантьорството. Това подчерта пред депутатите министърката на икономиката и цифровата трансформация Надя Калвиньо Сантамария.

Испания е една от най-засегнатите страни от пандемията с над 18 500 смъртни случая и е втората туристическа дестинация в света след Франция. Туризмът осигурява около 12 процента от БВП на страната. През 2109 година Испания е приела около 84 милиона туристи.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg