EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Без промени в обезщетения за майчинство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без промени в обезщетения за майчинство

mail08:00 | 03.09.2013прегледи 788 коментарикоментари 0


В НОИ не е разработван проект и от там не възнамеряват да инициират предложение за намаляване на срока, за който се изчисляват обезщетенията за майчинство. Това заяви в пред Нова телевизия управителят на НОИ Бисер Петков. Той допълни, че това не е в компетенциите на осигурителния институт.
Петков припомни, че през 2011 г. се удължи срокът за изчисление на обезщетенията за майчинството, за безработица, за временна нетрудоспособност, а от 2012 г. имаше ново удължаване на срока с още 6 месеца.
„Целта на тези законови мерки беше да се постигне по-голяма обвързаност на осигурителния принос на лицата и размера на обезщетенията, които получават", обясни Петков. По думите му НОИ няма да инициира промяна в тази посока.
Що се отнася до пенсиите, той заяви, че в краткосрочен план няма опасност осигурителният институт да остане без пари, за да ги изплаща. В момента разходи за пенсии са в рамките на планираните.

Според шефа на НОИ е възможно възрастта за пенсиониране да се обвърже със средната продължителност на предстоящия живот на хората в пенсионна възраст, тоест да се приеме ретроспективен подход. Възможно е и да се предприеме и проспективен подход, тоест възрастта да се обвърже с прогнозната продължителност на живота на хората в пенсионна възраст. „Тези въпроси изискат сериозен дебат", заяви шефът на НОИ.
За реформата "Дянков", Петков коментира, че от осигурителният институт са оповестявали финансовите ефекти от увеличението на възрастта и стажа с по 4 месеца от 2012 г. Става въпрос за по-малко новоотпуснати пенсии и 35 милиона по-малко разходи за 2012 година. Очакванията на експертите за ефекта от увеличаването на възрастта и стажа е, че те ще доведат до ново понижение на броя на отпуснатите пенсии и намаляване на разходите за пенсии, заяви Петков.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg