EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Без найлонови торби във Франция от 1 юли

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без найлонови торби във Франция от 1 юли

mail16:47 | 31.03.2016прегледи 1576 коментарикоментари 0


Найлоновите торбички за еднократна употреба се забраняват във Франция от 1 юли тази година. Мярката трябваше да влезе в сила от 1 януари, но министърът на екологията Сеголен Роаял даде отсрочката, за да има преходен период.

По този начин се слага край на един лош навик на французите, които използват 17 милиарда торбички годишно. Забраната ще важи за всички търговски обекти, включително специализирани хранителни магазини, аптеки, открити и закрити пазари.

Цифрите показват, че годишно 5 млрд. еднократни найлонови торби се предлагат на касите на магазините, а още 12 млрд. торби се използват за други цели извън търговските обекти. Общо 2,6 млрд. торбички се произвеждат във Франция, а останалите се внасят от Азия.

Целта е да се намали чувствително употребата на найлоновите торби, чието разграждане отнема стотици години и нанася значителни щети на околната среда. Един от най-големите проблеми е замърсяването и вредата за морските животни и птиците. Например, 86% от морските костенурки бъркат найлоновите торби с медузи и ги поглъщат.

Ситуацията в България

36,4% от българите се въздържат от употреба на найлонови торбички. С процент повече са сънародниците ни, които се стараят да не използват пластмасови бутилки, чаши, чинии и пр.

Това сочат данните от национално представително изследване, изготвено от агенция „Екзакта“ по поръчка на ОПОС 2014-2020. Проучването е направено преди старта на образователната кампания на МОСВ „Яко е да си еко“, насочена към оформяне на екологична култура сред подрастващите. Тя цели и популяризиране на мерките за чиста околна среда на МОСВ, изпълнявани чрез новата оперативна програма.

Доста висок процент – 38 на сто заявяват, че  когато изхвърлят пластмасова бутилка я смачкват, за да заема по-малко място в контейнера. 26 на сто не прилагат мерки за намаляване на отпадъците.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg