EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Без данък върху самолетното гориво

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без данък върху самолетното гориво

mail09:01 | 15.05.2019прегледи 849 коментарикоментари 0


Европейската комисия съобщи, че до края на годината няма да внася законодателно предложение за налагането на данък върху керосина. Този въпрос остава за следващия законотворчески мандат, уточни говорител на комисията.
По-рано днес в белгийската преса се появиха данни от неогласявано проучване, поръчано от ЕК, за въвеждането на данък върху самолетното гориво. Според данните въвеждането на акциз върху керосина би довело до намаляване на броя на полетите и на замърсяването на околната среда, но без да нанася вреди на пазара на труда и на брутния вътрешен продукт.
Уточнява се, че проучването е било извършено преди година и че ЕК не е била доволна от данните. Проучването показва, че данъчната промяна би довела до 11 на сто спад на отделяния при гражданските полети въглероден диоксид, както и до 8 на сто понижение на звуковото замърсяване. Пояснява се, че заради новата мярка самолетните билети биха поскъпнали с 10 на сто при налагането на акциз от 330 евро за тон керосин. Подобна мярка би довела до 11 на сто отлив на пътници и би засегнала в сходен мащаб съпътстващите услуги.
Местните медии отбелязват, че Белгия е сред 12-те държави от ЕС, които не облагат керосина, но наскоро правителството подкрепи предложение на Холандия за промяна заради вредите, причинявани на природата от гражданското въздухоплаване. През март Белгия предложи в Съвета на ЕС да бъдат обсъдени възможностите за въвеждането на ДДС за самолетните билети и на акциз върху керосина. Първоначално това предложение срещна подкрепата на Франция, Швеция, Люксембург и Холандия, и предстои да бъде обсъдено отново през юни. Засега нито една държава в ЕС не се е противопоставила открито.
Белгийските власти отчитат, че замърсяването от самолетите расте с 21 на сто за последните три години. Това се дължи на постоянното увеличение в броя на изпълняваните полети и ниските цени на пътуванията по въздух. Според белгийските медии новото облагане на гражданските полети би осигурило допълнителни приходи за бюджета на ЕС до 17 милиарда евро годишно, а за Белгия - по един милиард евро.


Тагове: керосин, данък
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3820