EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ББР в подкрепа на МСП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ББР в подкрепа на МСП

mail12:30 | 03.10.2011прегледи 2346 коментарикоментари 0


Развитието на Българска банка за развитие /ББР/ ще бъде определяно от възвръщането към основния й приоритет – подкрепа за малките и средни предприятия. Това обяви изпълнителният директор на банката Асен Ягодин по време на среща за представяне на новия й управленски екип и основните насоки за развитие на финансовата институция през следващите няколко години.

Асен Ягодин представи екипа си:
Илия Караниколов, изпълнителен директор на ББР
Владимир Гюлев, изпълнителен директор на ББР
Андрей Генев, член на УС на ББР
Христо Карамфилов, член на УС на ББР

Българска банка за развитие ще увеличи кредитния си портфейл. В момента съотношението на капитала към кредитите в ББР е 1 към 1. Целта ни е да стигнем по-нормалните за една банкова институция нива от 1 към 3, 1 към 4, каза Ягодин. Според него банката ще се фокусира към малките и средни предприятия, особено тези, които са експортно ориентирани, използват иновативни методи и създават допълнителен БВП. На тях ще се предоставят кредити при преференциална цена.

Само за 5 месеца ББР привлече над 100 млн. евро по 4 споразумения с външни кредитни институции като цената на привлечения ресурс е най-конкурентноспособна, обяви банкерът. Банката дава 15-годишен период за изплащане на кредити, което е уникален срок за местния пазар.

Българска банка за развитие ще подпомага и реализацията на големи инфраструктурни, инвестиционни и европроекти. Банката ще консултира както предприемачите, така и държавната администрация при реализиране на партньорството й с банковата система. Намеренията ни са кредитната институция да намери място като водещ мениджър, консултант и частичен кредитор на пазара на големите инфраструктурни и инвестиционни сделки, каза Ягодин.

В хоризонт от 3 години ще се постараем да наложим ББР като едно от значимите имена на българския банков пазар, поставайки я в първата десетка, каза Ягодин. В момента ББР заема 17 позиция от общо 29 на банковия пазар. Банката ще продължи да разширява т.нар. онлендинг портфейл и да предоставя на търговските банки ресурс за кредитиране на МСП при преференциални условия. Банката ще се стреми да бъде коректив на пазара, без да се конкурира с търговските банки, включително и по отношение на лихвената политика, допълни Ягодин.

Асен Ягодин обобщи конкретните предимства на ББР: 100% държавна собственост, голям капитал за местните стандарти и висок кредитен рейтинг.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg