EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банята в Банкя е реставрирана + снимки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банята в Банкя е реставрирана + снимки

mail06:35 | 25.05.2020прегледи 2868 коментарикоментари 0


Перлата на Банкя и София, банята в Банкя, вече е напълно реставрирана. Благодарение на прекрасните снимки на Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia можем да се насладим на върналия се блясък на първия в страната ни модерен термален център със 110-годишна история. Банята бе реставрирана от частен инвеститор срещу правото на строеж на хотел в близост, но ще бъде със свободен достъп за всички граждани. 

Минералните извори и баните са едно от малкото дадености на София, които са уникални в световен мащаб. Витоша, водата и богатото културно наследство могат да направят столицата ни един от най-красивите и посещавани европейски градове. Освен да доведат много туристи и приходи, работещите термални центрове могат и драстично да подобрят качеството на живота в града. Но държавата и общината ги оставиха да се съсипят от безстопанственост в продължение на десетилетия.

Столичната община не може да продължи да стои безучастна в процеса и трябва да има водеща роля в реставрацията им. Глупавата общинска идея за превръщането на банята в Овча купел в "научен център" за щастие бе спряна от Министерството на културата, но съдбата ѝ остава неясна.

Процедурата за ремонт на банята в Горна баня, пък беше прекратена с актуализацията на бюджета. Реставрацията на баните повече не търпи отлагане и се надяваме това да започне в емблематичната Централна минерална баня, за която в момента тече конкурс за концепция.  


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4143