EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банковите кредитни портфейли без спад

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банковите кредитни портфейли без спад

mail10:42 | 04.11.2009прегледи 926 коментарикоментари 0


Ралица Русинова
Няма намаляване на кредитните портфейли на банките. България подържа такова ниво на кредити, каквото е било и преди кризата, отбелязва Иван Искров, гуверньор на БНБ.
Българската банкова система независимо от влошената икономическа среда към септември т.г. отбелязва добри показатели.
Тя продължава да бъде печеливша, твърди управителя на БНБ. Все пак факт са и необслужените кредити, които бележат до 6% ръст за последното тримесечие. Продължава да има и кредитен растеж – 4, 46 % на годишна база. Стабилизирани са и лихвените проценти.  
Искров отбеляза, че фиксираният валутен курс не само не попречи, но и предпазва икономиката на България. „Когато става въпрос на валутния борд не бива да се правят никакви спекулации или манипулации за изменяне на структурата му. Без експерименти с борда, до приемане на еврото”, призова още той.
Растежът в българската икономика, според него, се дължи основно на чуждестранните инвестиции и прякото частно потребление. Той посочи няколко основни фактора, от които зависи запазването на дългосрочния чуждестранен инвестиционен интерес към България: политическа стабилност, оптимизация на администрацията, фискална дисциплина, валутния борд.


Тагове: Искров, БНБ
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg