EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банковата система е стабилна, защото е консервативна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банковата система е стабилна, защото е консервативна

mail01:22 | 08.08.2009прегледи 1230 коментарикоментари 0


Българската банкова система е в добро състояние и решението на БНБ да увеличи от 90 на 180 дни срока, в който трезорите могат да предоговорят със своите клиенти условията по кредита, "не е разхлабване на надзора", каза Стоян Манолов, директор на дирекция в БНБ, по време на семинар за журналисти на тема "Пазарни злоупотреби с финансови инструменти; как да четем финансовите страници". За предоговаряне на рискови кредити се иска време и затова БНБ предприе тази стъпка, за да даде възможност на банките и клиентите им да успеят да го направят, уточни Манолов.
България е страна с традиционно банкиране: набиране на депозити и даване на кредити, най-вече срещу реални активи. Преки загуби за банките от финансовата криза няма, но има намаление на парични потоци към нашата страна, отбелязва Гинка Тюфекчиева, директор на дирекция в Първа инвестиционна банка.
Степента на проникване на банкови услуги у нас е ниска - с нея се отчита колко банкови клона се падат на 100 000 души, колко са ПОСтерминалите, дебитните и кредитните карти, колко са банковите сметки. Макар тези показатели да нарастват, все още наситеността на банкови услуги не е на нивото на Централна Европа, допълват Стоян Манолов и Гинка Тюфекчиева.
До края на годината не може да се чака спад на лихвите по кредитите, защото банките са концентрирани върху минимизиране на краткосрочните рискове от финансовата криза, каза Бисер Манолов, председател на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg