EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

БАБХ не допусна внос на +81 тона храни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БАБХ не допусна внос на +81 тона храни

mail15:15 | 07.05.2020прегледи 6939 коментарикоментари 0


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не допусна внос от трети страни в Република България и ЕС на 50 920 кг пипер в обхвата на официалния контрол на граничните пунктове през месец април. Възбранени са още 6 816 кг нар и 2000 кг лозови листа. Причината е констатирано наднормено съдържани на пестициди в проби от стоките.

Задържани са 20 000 кг кайсиеви ядки с установено наднормено съдържание на цианиди.

През изминалия месец не е допуснат вноса в общността на 11 313 кг сирене и 9 838 кг замразена риба, заради незадоволителна идентификация на храните. 800 кг рибено масло също е възбранено, тъй като не е придружавано от необходими документи по законодателството в сферата на храните.

Всички храни и продукти, при които са установени несъответствия от инспекторите на дирекция „Граничен контрол“, не са допуснати на територията на страната и ЕС. Спазени са Регламентите на ЕС и законодателството на Република България, продукцията е била насочена за унищожаване или е била върната в страната на произход.

Заловените продукти, които подлежат на нотифициране по Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи /RASFF/, са били сигнализирани незабавно.

В количеството на задържания пипер по официален контрол не са включени пратките, задържани по Заповедта на изпълнителния директор на БАБХ за засилен контрол над вноса на пресни плодове и зеленчуци от трети страни. За последните Агенцията информира регулярно през времето на действие на документа. До момента възбранените пратки зеленчуци (пипер, домати, краставици, зеле) по Заповедта са общо над 59 тона.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg