EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Аферата „Василев” & други подобни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Аферата „Василев” & други подобни

mail19:05 | 31.03.2015прегледи 5139 коментарикоментари 2


Екип на EconomyNews.bg
Предизвестен ли е изходът от аферата „Цветан Василев-БТК-КТБ”? Фактите от последните часове:

- НАП наложи запор върху акции и дялове в шестте предприятия, сред които „Виваком”, купени от компанията на Пиер Луврие LIC33. По този начин не се позволява акции и дялове от тези предприятия да се продават, залагат като обезпечение, наемат или с тях да се извършват всякакви други действия. В същото време запорът върху разпоредителни сделки няма да попречи на самите предприятия да продължат да работят нормално. Според Данъчно-процесуалния кодекс такъв запор може да се налага, когато има вероятност с акциите и дяловете да се извърши сделка, при която продавачът да не внесе данък в бюджета.
- Банкерът в изгнание Цветан Василев, срещу когото има повдигнато обвинение „за длъжностно присвояване в особено големи размери” даде пространно интервю, от което стана ясно, че сделка с белгиеца Луврие ще има, само ако бъдат погасени 900 млн. евро дългове на „Виваком”, „Дунарит” и останалите четири компании, които придоби за 1 евро.

Какъв ще е развоят на събитията по сделката предстои да видим. Цялата история в персонален и фирмен план обаче има елементи на дежа вю.

Често се споменаваше тези дни, че залогът в сделката за „Виваком” и военните предприятия е националната сигурност. Макар и не с такъв размах, през последните години видяхме възходът, падението и в крайна сметка „измъкването” от правосъдието на друг играч в сферата на не по-малко важната за сигурността енергетика – Христо Ковачки.

Случайно или не, звездата на Ковачки, подобно на Василев, изгря по време на правителството на Симеон Сакскобурготски.

Самоковецът Христо Ковачки печели търг след търг от Агенцията за приватизация и постепенно става собственик е на брикетната фабрика "Брикел", ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица 3" Димитровград и "Атоменергоремонт", чрез свързани фирми притежава топлофикации в Бургас, Сливен, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово, притежава мините "Открит въгледобив-Перник", "Черно море", "Чукурово", "Бобов дол", "Бели брег", "Станянци". Повечето от дружествата, които Ковачки контролира, се водят формално собственост на други лица или на офшорни фирми.

Цветан Василев влиза в КТБ през 2000 г. Признава, че под негово управление банката търси пазарна ниша и я намира - придобиване, преструктуриране и продажба на различни индустриални активи. Придобива активи чрез SPV - специални компании, които се финансират от банката с цел управление на проекти. Впрочем Корпоративна търговска банка е основният кредитор на дружества от енергетиката.

Ковачки също е изкушен от банките – през 2004 г. успява да придобие блокираща квота в Общинска банка, която не позволява на мажоритарния собственик - Столична община, да взема самостоятелни решения без неговото съгласие. След тежка битка и намесата на БНБ в края на 2011 г. общината успя да си върне контрола над банката.

И Василев, и Ковачки имат афинитет към футбола – първият инвестира в ПФК „Ботев Пловдив“, а вторият – в "Берое" - Стара Загора" и "Миньор" - Перник.

И Василев, и Ковачки притежават предприятия в Сърбия.

Миналата година Върховният касационен съд окончателно оправда бизнесмена Ковачки по обвинението за укрити над 16 млн. лв. данъци. Той беше осъден на 3 години условно през април 2011 г., но след това Апелативният съд изцяло го оправда. Прокуратурата настояваше, че има над 80 фиктивни сделки чрез четири фирми на Ковачки, сключени между 14 февруари 2005 г. и 14 септември 2006 г. и между 16 октомври 2006 г. и 14 юли 2008 г.
Докато се стигне до това решение имаше запори върху акции на Ковачки за близо 156 млн. лева.

Василев е обвинен в присвояване на 206 млн. лв. от КТБ. Банкерът обаче засега се изплъзва от родното правосъдие, като намери убежище именно в Сърбия. Апелативният съд в Белград отхвърли решението на Висшия съд в сръбската столица издирваният Цветан Василев да бъде екстрадиран в България. По този начин казусът се връща на първа инстанция.

Междувременно, компаниите на Ковачки са на ръба. Например ТЕЦ Марица 3 АД е на загуба за миналата година в размер на 8,6 млн. лв. Все пак загубата е близо три пъти намалена в сравнение с 2013 г. ТЕЦ "Бобов дол" не бе закрита, а лицензът й дори бе удължен с 5 години. Решението се обжалва с мотива, че противоречи на европейското екологично законодателство, тъй като централата не покрива нормите за околната среда и общественото и здраве. 50 млн. лв. са натрупаните задължения на „Топлофикация-Плевен” към „Булгаргаз”.
Списъкът е дълъг...

Според данните, предоставени от LIC33, „Виваком” има дългове за около 400 млн. евро, но все пак е жизнена компания. Нека си припомним бурната най-нова история на телекома:

2004 г. - БТК е приватизирана по време на правителството на Симеон Сакскобургготски. Сделката е за 230 млн. евро, а собственик става "Вива Венчърс", дъщерна компания на американския частен инвестиционен фонд „Адвент Интернешънъл”.
2005 г. - държавата стартира публичното предлагане на остатъчния пакет от акции и оферира 34,78% от капитала на компанията (2 869 573 акции) на „Българска фондова борса - София“. Сделката е одобрена от Европейската комисия.
2007 г. - „Вива Венчърс“ подписва споразумение с AIG Global Investment Group („AIGGIG”) за придобиването от 65% + 25% от дяловете в БТК.
2012 г.- „Вива Телеком България“ ЕАД придобива 93,99% от акциите на БТК. Дружеството е собственост на V Telecom Investment Люксембург, в което основни акционери са „Бромак“ ЕООД на Цветан Василев и дружество, притежавано от ВТБ Банк. Според информациите офертата е за 800 млн. евро в брой, но според Василев предложението е "много по-комплексно". Дълговете на телекома са редуцирани от 1.7 млрд. евро на 588 млн. евро. Сделката е финансирана с кредити, синдикирани от Royal Bank of Scotland, която получава като залог акциите на БТК.
2013 г. - с решение на правителството на Пламен Орешарски държавата се отказва от т.нар. златна акция в БТК, с която си бе запазила правото на вето върху основни решения на ръководството на телекома след приватизацията му.
2014 г. – слухове, че собствениците на БТК търсят купувачи на компанията.
2015 г. – LIC33 обявява, че е купила 43% от „Виваком”.
2015 г., последните часове: Цветан Василев коментира каква е идеята за сделката с Пиер Луврие: „Да се спасят компаниите. Аз не знам защо никой досега не разбра, че огромният риск за “Виваком” не идва от мен, а идва по линия на руската банка ВТБ. Първо ВТБ в момента държи 33% от пакета, който не е неин. Той е платен от компания, която дължи пари на Корпоративна търговска банка. В момента г-н Луврие е мажоритарен собственик на тази компания. Второ, през май има падеж на мостов заем от 150 милиона евро и ако никой не намери начин да го рефинансира или да се споразумее с ВТБ, а ВТБ отказаха комуникация с мен, тогава “Виваком” би станала 77% руска държавна собственост”.
Както отбелязахме по-горе, запорът над „Виваком”, наложен от НАП, засега не позволява, на който и да било да се разпорежда с акции и дялове на компанията.

В очакване сме на развръзката – тип „Ковачки” или българските прокурори ще покажат някакво ниво на професионално развитие.

 


 


 
Коментари
 
Ваня - 30-03-2015 г. 15:08:13

А за аферата Пеевски, какво ще кажете?

Fadulko - 30-03-2015 г. 15:15:03

Аферата я правят политиците, зашо няма афера с Прокопиев питам и отговор не чакам

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg