EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Аутсорсингът с приходи от 1.4 млрд.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Аутсорсингът с приходи от 1.4 млрд.евро

mail07:35 | 09.10.2016прегледи 4992 коментарикоментари 0


В София, където се проведе годишната конференция и седмите годишни награди на Европейската аутсорсинг асоциация, президентът Росен Плевнелиев заяви, че България е готова да отговори на изискванията на новата аутсорсинг индустрия. Страната ни се доказа като силна и перспективна бизнес дестинация. Той допълни още „България предлага благоприятна данъчна среда, ниски производствени разходи и условия. Всички университетски центрове отвориха вратите си за аутсорсинг индустрията". Росен Плевнелиев изброи предимствата, които предлага страната на сектора, сред които най-добрата интернет скорост, първият високотехнологичен парк, първата екосистема в информационните технологии и най добрата среда за новостартиращи предприятия в региона.

По данни на Българската аутсорсинг асоциация през 2015 г. компаниите в аутсорсинг индустрията в България са 364, а приходите в сектора съставляват 3.4% от БВП на страната. Прогнозата на Българската аутсорсинг асоциация е до 2020 г. този дял да нарасне до 6%. За 2015 г. секторът е генерирал 1.4 млрд. евро приходи. През 2015 г. страната ни беше обявена за аутсорсинг дестинация на годината.
През 2015 г. 42 000 души са заетите в сектора, като се очаква броят им да достигне до 64 000 души през 2020 година

Министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви на форума, че страната ни успешно се развива като перспективна дестинация за инвестиции в ИТ и аутсорсинг индустрията. Той подчерта, че Европейската аутсорсинг асоциация е избрала именно София, за да постави началото на инициативата за въвеждане на Световен стандарт за аутсорсинг индустрията. „Това е начинание, което ще осигури положителен растеж на индустрията в глобален мащаб и ще повиши репутацията на сектора чрез въвеждането на стандартизирани квалификационни програми във всеки етап на предоставянето на аутсорсинг услугите“, допълни Лукарски. Според него стандартът ще подобри ефективността и стойността на услугите, както за доставчиците, така и за клиентите на аутсорсинга и ще допринесе за подобряване на професионализма в сектора.

Министърът на икономиката каза още, че най-сериозният риск в средносрочен план за аутсорсинг отрасъла в България е наличието на квалифицирана работна ръка. При наблюдаваните темпове на растеж и увеличаващите се заети в сектора броят на подходящите за работа кадри става все по-дефицитен, посочи Лукарски. Той заяви, че начинът за излизане от тази криза в пазара на труда е дуалното обучение. Въвеждането на дуалната система на обучение, адаптирано за условията за българската икономика, може да се разглежда като потенциална ефективна мярка наред със стимулирането на предприемачеството за насърчаване на младежката заетост, каза той.

В София Европейската аутсорсинг асоциация съобщи, че от 6 октомври асоциацията вече е Global Sourcing Association. Новото име е свързано с динамиката и новите принципи на развитието на индустрията и географския обхват на членовете й.

Българската аутсорсинг асоциация е създадена през 2012 г. и обединява усилията на компаниите, предоставящи аутсорсинг услуги с цел да повиши конкурентността на средата и създаде допълнителни условия за повишаване на чуждестранните инвестиции в сектора и за развитието на добри бизнес практики. За БАА е изключително важно позиционирането на България като водеща страна в индустрията на изнесените услуги, подкрепяща кариерата а професионалното израстване на младите хора и утвърждаването на добрите бизнес практики у нас, в унисон с целите и политиките на държавата за стабилност и развитие на целия бизнес сектор.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg