EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Атина разтревожена от руско - турското споразумение

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Атина разтревожена от руско - турското споразумение

mail16:32 | 07.08.2009прегледи 339 коментарикоментари 0


ark_question1Недоумение и тревога буди в Атина споразумението, подписано в Анкара между премиерите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, в присъствието на италианския им колега Силвио Берлускони, за строежа на газопровода Южен поток, който в крайна сметка ще стига до Черно море през турски териториални води и няма да влияе на гръцко - руското сътрудничество в енергийната област, пише днес гръцкият в."Катимерини".
Гръцки високопоставени правителствени източници заявили, че "отварянето на Путин към Анкара е забележително и едновременно с това тревожно". Същите източници добавили, че вече "се създава нов съвсем различен енергиен пъзел, който се очертава да бъде доста проблемен що се отнася до енергийното захранване на Европа, отбелязва вестникът.
Според цитирани от изданието правителствени източници, тревогата се дължала на причини от политически характер. През последните пет години при срещите на Путин с гръцкия премиер Караманлис бе изградена една връзка на приоритетно сътрудничество между Атина и Москва по въпросите на енергетиката, която периодично предизвикваше явното недоволство на Вашингтон.
След вчерашното събитие Турция се явява паралелен "важен партньор" на Москва в енергийната област, коментира близкият до дипломатическите среди в. "Катимерини".
В публикацията се акцентира върху изказвани опасения, че се създават условия на енергийна "зависимост" на Гърция от Анкара, тъй като руският природен газ ще стига до гръцка територия през турските териториални води.
Не мина незабелязан през гръцкото външно министерство фактът, че Турция вече се явява участник във всички големи енергийни проекти, свързани съз захранването на Европа с горива. Дипломати изтъкват, че освен символичния характер на визитата на Путин в Анкара, направеният от Москва избор за минаване на трасето на тръбата през турски териториални води бе препоръчан от мнозина като единствен вариант заради проблемите в отношенията на Русия с Украйна.
Също така посещението на Путин бе интерпретирано като руски отговор на повишената роля на "енергийна сила", отредена на Турция от правителството на Барак Обама, пише в. Катимерини".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1130