EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Апокалиптични газови прогнози на Щонов

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Апокалиптични газови прогнози на Щонов

mail14:10 | 23.09.2014прегледи 1736 коментарикоментари 0


Ако спрат или дори намалеят доставките на газ от Русия, положението в България ще стане тежко, защото около 95% от потреблението на газ в страната идва от една тръба. При по-дълга криза - над 20-30 дни, при всички положения ще има последствия за бизнеса, коментира министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов при откриването на конференцията "Природен газ - инфраструктура, пазари и услуги", организирана от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), цитиран от БТА.  Очакваме, че през първия месец, ако възникне газова криза, ще се справим, но на втория месец ще трябва да започне процес на ограничаване на индустриалните потребители като първо ще се ограничи доставката на тези, които имат прекъсваем цикъл на производство, а едва след това - на тези с непрекъсваем цикъл, посочи Щонов. Домакинствата, които използват газ за отопление, са едва три процента, те са защитени потребители и ще бъдат последните, на които ще бъде спряна доставката на газ, каза Щонов.
Министърът отново очерта резервните варианти при евентуално спиране или ограничаване на газа от Русия - добив на газ от хранилището в Чирен, преминаване на работа на топлофикациите на резервно гориво - мазут и доставка на газ от Гърция чрез реверсивната връзка.
Местният добив на страната е около 5% от дневното потребление. Газохранилището в Чирен може да дава максимум по около 4 млн. куб. метра на ден, а през зимния сезон дневното потребление е около 10 - 11 млн. куб. метра. В момента се обмисля как при нужда топлоцентралите да преминат на мазут, подготвя се логистиката за доставяне на необходимите им количества, посочи министърът.
Вече имаме споразумения с Гърция, които ни позволяват в условияна криза да получаваме от 1 до 3 млн. куб. метра газ на ден, надяваме се да договорим и 5 млн. куб. метра и тогава няма да се налага да ограничаваме нищо, но при криза и самите гърци ще изпитват затруднения, информира Щонов. Той каза, че капацитет е резервиран чрез закупуване на финансови инструменти (фючърси), които ще ни позволят цената при доставка на газ от Гърция да е фиксирана. Щонов каза в отговор на въпрос, че тази цена със сигурност ще е по-висока от цената, на която сега получаваме газ от Русия, но в условия на криза ще трябва бъдат осигурени количествата синьо гориво за страната ни.
В момента хранилището в Чирен продължава да се пълни с газ и към вчерашна дата то е запълнено на 80 процента или с 440 млн. куб. метра газ. Проблемът е, че хранилището не може да се източва достатъчно бързо. Количествата обаче ще стигнат за около 120 дни, каза Щонов. В условия на криза страната ни ще се надява да получи изключение от правилата на ЕС, за да може топлофикациите да ползват по-замърсяващото гориво мазут.

Позицията на Булгаргаз

Няма намаляване на количествата природен газ, няма намаляване на налягането, има нормално и ритмично доставяне на природен газ. Това заяви Александър Петров, началник управление "Лицензионна дейност и корпоративни отношения" в "Булгаргаз", съобщи БГНЕС. Няма индикации, че може да се стигне до газова криза. Официално не сме предупреждавани, заяви Петров. Той обясни, че доставка на синьо гориво от Гърция ще има само в случай на пълно преустановяване на доставките на природен газ от Руската федерацията, тоест от страна на "Газпром Експорт". Преговори се водят с гръцката компания, те продължават и те ще бъдат финализирани, подчерта Петров.

От "Булгаргаз" ще търсят финансиране, за да закупят необходимите количества природен газ за донагнетяване в Чирен. Ще се търсят средства и възможности за финансиране и от страна на БЕХ, призна Петров. Ще направим абсолютно всичко необходимо за обезпечаване на количествата газ в Чирен, изтъкна той. Петров участва днес в заседанието на ДКЕВР, на което бе обсъдено искането на "Булгаргаз" за увеличаване на цената на природния газ от първи октомври с 1,59% до 611,23 лв./хм3 (без акциз и ДДС).

Работна група от експерти към държавния регулатор обаче излезе преди броени дни със становище, че повишение изобщо не е необходимо и предложи запазване на цените такива, каквито са в момента. Ако цената се запази без промяна такова каквото е предложението на ДКЕВР ще реализираме загуба от над 20 милиона лева, оплака се Петров. Само от разликата между сегашната цена на долара и записаната при предложението на ДКЕВР за ценообразуване за следващото тримесечие загубата ще достигне 20 милиона лева, показват изчисленията на "Булгаргаз".

Ние се финансираме чрез просрочването на наши задължения на първо място към НАП, но имаме задължения и към "Булгартрансгаз", коментира Петров и обясни, че общественият доставчик дължи близо 20 милиона лева на НАП. От друга страна текущите просрочени задължения на топлофикационните дружества в София, Плевен, Враца и Бургас дължат към "Булгаргаз" възлизат на 87 милиона лева. "Не приемаме намаляването на транзитната такса от Румъния. Това договорно не съответства на поетите от нас задължения. Това ще доведе до намаляване на вноса с над 160 милиона куб.метра природен газ", каза още Петров. Окончателното решение за цената на природния газ за следващото тримесечие ще бъде взето на 26 септември.

 


Тагове: Щонов, прогнози
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg