EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АПИ бърза с тол-системата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АПИ бърза с тол-системата

mail07:05 | 29.10.2017прегледи 11656 коментарикоментари 0


Агенция "Пътна инфраструктура" е поискала, от Комисията за защита на конкуренцията предварително изпълнение на договора с фирмата, избрана за изпълнител на тол системата. Това съобщи пред медии, в кулоарите на Парламента, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той обясни, че в момента е спазен регламентираният в Закона за обществените поръчки срок и сега се изчаква произнасянето на съответните компетентни органи, за да бъде сключен договорът и да стартира реалното внедряване на тол системата по републиканската пътна мрежа.

„Извън обхвата на договора с изпълнителя има още няколко неща, които трябва да бъдат извършени, на чисто експертно ниво и това, на първо място, е изготвянето на проекти на промени в сто и четири нормативни акта“, съобщи още регионалният министър. „Втората задача е свързана с начина на контрол, заедно с Агенция „Пътна инфраструктура“, на самия процес на внедряване на системата“, добави Нанков и допълни като трета задача – необходимостта от създаването на финансов модел за тарифиране и обхват на системата, на определени участъци от републиканската пътна мрежа, които ще бъдат обект на тол-такса.

„Заложеният обхват на системата, в заданието на процедурата от над 80% от републиканските пътища, най – вероятно ще бъде редуциран“, прогнозира Нанков и подчерта, че според него между 50% и 2/3 от републиканската пътна мрежа ще бъде обхваната реално от тол таксите. По думите му,  обаче, експертите са тези, които ще подготвят необходимите анализи.

Пред журналисти днес министърът на регионалното развитие и благоустройството коментира и щетите по републиканската пътна мрежа след поройните дъждове, които по думите му възлизат на близо четири милиона лева. „Има разрушения по републиканските пътища, включително и скатове по автомагистрала „Тракия“, чието отстраняване поехме със собствен бюджет“, каза Нанков и съобщи, че към момента е затруднено преминаването по пътя Бургас – Средец.

„След потопа, още на 25-ти октомври,  в максимално бърза степен започнахме възстановяването на мостови съоръжения в Горно Езерово, Черни връх, както и по републиканските пътища, за да не останат блокирани населени места“, допълни министърът и припомни, че още същия ден са били отворени почти всички пътища, с изключение  на пътен възел Братово и отсечката между Долно Езерово – Братово – Полски извор, които са били отворени на следващия ден.

Регионалният министър съобщи още, че трите язовира за питейно-битово водоснабдяване, които МРРБ  поддържа по линия на ВиК операторите – „Камчия“, „Ясна поляна“ и „Ново Паничарево“, са в перфектно експлоатационно състояние.

Министърът още веднъж припомни, че ангажимент на всеки собственик на язовир, включително и на МРРБ, е да изпълнява предписанията на ДАМТН, като единен контролен орган, отговарящ за контрола и експлоатацията на техническото състояние и изправността на язовирите.


Тагове: АПИ, тол-система
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg