EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Амбициите на Росатом на ядрения пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Амбициите на Росатом на ядрения пазар

mail17:45 | 30.09.2010прегледи 834 коментарикоментари 0


Русия, един от най-големите износители на петрол и газ в света, има за цел да се превърне в световен лидер на ядрени реактори, коментира агенция Bloomberg. Държавната ядрена компания Росатом вече изгражда по света 15 реактора, повече от всеки друг международен доставчик. Пет от тях са извън Русия.
На 26 септември Росатом обяви сделка за доставка на двата реактора за Китай, които се прибавят към вече построените там други два. "Китай не е дори приоритет № 1 в момента, тъй като имаме по-мащабни партньорства с Индия, Турция, и в бъдеще, Виетнам", казва главният изпълнителен директор на Росатом Сергей Кириенко пред сп. BusinessWeek.
Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие изграждането на 1000 мегавата реактор в Русия струва средно $ 2,9 милиарда, а това е 20% до 50% по-малко от реакторите, построени от западни конкуренти.
Кириенко иска да повиши годишните продажби на Росатом от 17 милиарда щатски долара, които се реализират сега, до повече от 50 милиарда щатски долара през следващите 20 години.
Държавната фирма Росатом разчита на политическата помощ на Кремъл в сделките на високо ниво. Например продажбата на два реактора в Индия през март миналата година стана по време на посещение в Ню Делхи от министър-председателя Владимир Путин, който се съгласи да продаде на Индия оръжие и самолети МиГ 29.
Продажбата на други два реактора през септември на Китай стана в Пекин в същия ден, когато Русия се съгласи да доставя природен газ на Китай.
Росатом е и единственият ядрен оператор, който приема обратно отработеното ядрено гориво на клиентите си, нещо, което не правят САЩ и Франция.

Най-трудният съперник на руснаците може да се окаже корейската Electric Power -КЕPКО - техните реактори са с една трета по-евтини от тези на Росатом според ОИСР.
И тази година КЕPКО регистрира първата си сделка за доставка на четири реактора на Абу Даби на стойност от 20 млрд. долара. Според Крис Гадомски, ядрен експерт в групата за анализ Bloomberg New Energy Research руснаците трябва да продават на цената на корейците.
Кириенко все още се подготвя за бума в продажбите. За да се гарантират стабилни доставките на ядрено гориво за клиентите си, Росатом изразходва $ 610 млн. през юни за контролния пакет акции на мина за уран в Канада.
Чрез предстоящо съвместно предприятие със Сименс германската компания ще осигури турбини за централите Росатом. Компанията освен това разработва реактори от ново поколение, които са плаващи и могат да бъдат теглени от кораб, за отдалечени населени места.

 

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg