EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Акциз за бездимните цигари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Акциз за бездимните цигари

mail10:07 | 05.07.2018прегледи 1082 коментарикоментари 0


Подготвя се промяна на акциза върху нагреваемите тютюневи изделия, който ще засегне новите за българския пазар бездимни цигари, и се очаква да бъде въведен от 1 октомври след като парламентът приеме изменения в Закона за акцизите и данъчните складове. Законодателните промени са внесени от депутати от ГЕРБ и Обединените патриоти, а основният аргумент за това са приходите в бюджета.

По този повод в интервю за сутрешния блок на БНТ председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова уточни, така всички вносни цигари ще бъдат облагани както обикновените досега - 109 лв на 1000 къса плюс 25% от цената на пазара.

„Да, има лобизъм в новите текстове, има лобизъм за бюджета, който ще загуби 30 млн. лв. само през тази година. Aз мисля, че това са сериозни пари. Освен това бездимните цигари са нов продукт за българския пазар, но много бързо нараства тяхното потребление", аргументира се Стоянова и подчерта, че промяната се правят в името на приходите за бюджета.

Данните на Агенция "Митници" потвърждава тази констатация: „За периода януари-май 2018 г. спрямо същия период на миналата година има 50-процентно увеличение на потреблението на тези цигари. Очаква се до края на годината техният дял на пазара да достигне 1.6 на сто от общото количество цигари", цитира данните на митниците Менда Стоянова.

Председателят на бюджетната комисия подчерта, че една кутия обикновени цигари от 5,50 лв включва 3,50 лв акциз, който отива директно в бюджета. „От една кутия бездимни цигари отиват само 93 стотинки, защото са без акциз, тоест тази разлика от 2,50 лв не отива в бюджета", посочи още един аргумент Менда Стоянова.

В отговор на въпрос не се ли насърчава по този начин тютюнопушенето, председателят на бюджетната комисия отговори: „Дебатът дали тези цигари са по-малко или повече вредни тепърва предстои и трябва да го направят здравните власти."


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4093