EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Активен пазар на офис & индустриални терени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Активен пазар на офис & индустриални терени

mail06:10 | 29.04.2015прегледи 1443 коментарикоментари 0


С ръст на сделките за наем на офис площи и активен пазар на терени за индустриално и жилищно строителство приключи първото тримесечие на 2015 г., показват пазарните проучвания на Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield с 10-годишен опит на пазара на бизнес имоти в България.
Активността и на двата пазара се дължи на продъжаващия интерес на компании, които изнасят производства или бизнес операции в страната. В сегмента на индустриалните имоти основните купувачи са дружества от леката промишленост и производители на автомобилни компоненти, които започват дейност или се разрастват в България. Продължават и сделките със земя за жилищни и големи развлекателни проекти. При офис площите двигател остават разширенията и релокациите на дружества от секторите на IT и BPO (Business Process Outsourcing), които и през миналата година бяха в основата на ръста на сделките.
В контекста на растящото търсене и в двата сегмента липсата на подходящи площи е спирачка за по-висок ръст на сделките. Временно решение е преобразуването на търговски площи в офисни или в индустриални обекти. Тенденцията също се наблюдава от миналата година, когато оператори на центрове за изнесени услуги отвориха офиси в молове в Бургас и Варна. През първото тримесечие на 2015 г. подобна трансформация на площи приключи и в София с разширяването на офис частта в ЦУМ за сметка на няколко етажа търговски площи.
На пазара на индустриални имоти липсата на модерни площи също отчасти се компенсира от преобразуването на бивши магазини – big-box обекти на големи търговски вериги. Подобна сделка в края на 2014 г. имаше във Видин, където шивашко предприятие на германската компания Seth GmbH подписа договор за бивш магазин на „Техномаркет“.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg