EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Азербайджанският газ и България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Азербайджанският газ и България

mail10:45 | 25.02.2011прегледи 942 коментарикоментари 0


За какво й е на България скъп азербайджански газ? - пита руският специализиран сайт oilru.com по повод изявлението на българския посланик в Баку Васил Калинов, че тази година София ще подпише търговско споразумение с държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR) за доставка на втечнен газ през Черно море.
Българският дипломат подчертал, че проектът за доставка на азербайджански газ от грузинското пристанище Кулеви до Варна ще бъде сериозен принос към системата за диверсификация на енергийните ресурси.
Според публикацията в това изказване имплицитно се съдържат три момента: първо - официална София е решила да не губи време и още тази година да подпише търговско споразумение с доставчика на газ, второ - България е избрала да внася втечнен газ, и накрая - тя вече е определила пунктовете за приемане и предаване на газа.
Авторът изразява недоумение, че София се интересува от доставки на азербайджански газ с танкери, след като не е участвала дори като наблюдател на срещата в Букурещ на 14 февруари по проекта АГРИ (Азербайджан-Грузия-Румъния интерконектор), на която бе решено до 1 април 2012 година да се завърши технико-икономическата му обосновка. Освен това той е учуден от това, че България, която има финансови проблеми, проявява интерес към скъп проект за доставка на газ с танкери,
при положение, че от няколко години на хартия съществува проект за прокарване на малък газопровод между България и Гърция, който ще струва малко повече от 100 милиона евро. Ако София го построи със собствени средства тя още тази година ще може да внася азербайджански газ през Гърция (газовите системи на Турция и Гърция бяха съединени през ноември 2009 година), твърди онлайн изданието.
Според публикацията възможно е България напълно основателно да се опасява, че след изказванията й, че проектът Набуко за нея е по-важен от Южен поток и че се отказва от проекта за петролопровод Бургас-Александруполис, може да предизвика излизането на Русия от трансбалканския тръбопровод (по който София дължи 6,2 милиона долара) и условията за доставка на газ от Газпром да станат по-тежки. В заключение се посочва, че се очаква до 2012 година, ако не и по-рано, цената на руския газ за България да нарасне до 245 долара за 1000 куб. метра (ако не и повече).


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4151