EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

АЕЦ „Белене и „Цанков камък” – 1 млрд.лв. задължения на НЕК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЕЦ „Белене и „Цанков камък” – 1 млрд.лв. задължения на НЕК

mail17:46 | 15.03.2010прегледи 1016 коментарикоментари 1


Един милиард лева са задълженията на  Националната електрическа компания (НЕК), съобщи премиерът Борисов, като не уточни дали това са задължения към фирми, или към банки.
Икономическият министър Трайчо Трайков допълни, че основните задължения на НЕК са формирани на базата на двата проекта - АЕЦ "Белене" и хидровъзел "Цанков камък".
Борисов коментира по този повод, че в енергетиката по време на предишното правителство е имало безумно, престъпно харчене на пари.
През тази седмица той ще посети различни енергийни обекти. Премиерът добави още, че е изненадан от цената на хидровъзела "Цанков камък", както и от поръчаната вече инфраструктура за АЕЦ "Белене".
И докато за АЕЦ Белене са изписани стотици подробности, то хидровъзел „Цанков камък” е не така популярен за обществото.
Хидровъзелът включва язовир и ВЕЦ и той е най-крупният обект в страната за последните 15 години. Проектът е включен в Националната стратегия за развитие на енергетиката до 2010 г.
Той е първият у нас проект по Протокола от Киото и се изпълнява съгласно меморандум за разбирателство между България и Австрия. Инвеститор и собственик на обекта е Националната електрическа компания (НЕК), като финансирането е осигурено чрез банкови кредити, без държавна гаранция. Стойността на хидровъзела е над 220 милиона евро.
Главен изпълнител на обекта е консорциум от 3 австрийски фирми. На обекта са ангажирани около три хиляди работници и специалисти, 150 от които са австрийци. Съоръжението е липсващото досега средно стъпало на каскадата „Доспат - Въча”, разположена в Западните Родопи.
Общата площ на язовира е 3400 декара, главно територии от горската площ. Язовирната стена е висока 130.5 м, обемът на язовира е 110 млн. кубични метра вода. Язовирната стена е първата в България дъгова стена с два купола, което я прави уникална. Прилежащата ВЕЦ ще има мощност 85 мегавата и годишно електроенергийно производство от 185 млн. киловатчаса, с подземна напорна деривация с обща дължина 600 м. Старт на строежа му през април 2004 г даде тогавашният министър-председател на България Симеон Сакскобургготски


 
Коментари
 
Gushter - 15-03-2010 г. 23:19:28

Не може ли точно и ясно да напишете, колко струва проекта, колко гигаватчаса ще бъде ефекта, и каква е общата стойност на гигават, вместо да казвате какво било уникално и какво не. Аман от липса на качествена информация.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4259