EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Автомобилната газ – евтина и подценена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Автомобилната газ – евтина и подценена

mail10:30 | 22.08.2012прегледи 1187 коментарикоментари 0


Високите цени на бензина и дизела отдавна карат хората да погледнат към преминаването към други алтернативи, една от които е закупуване на газова уредба. И докато това е относително сериозна инвестиция, то определено тя се избива бързо, предвид на факта, че цената на този род гориво у нас е с над 50% под тази на бензина и дизела. И докато всички погледи са вперени в нивата на гореспоменатите горива и те често се сравняват с цените им в останалите страни от ЕС, малко внимание се обръща на цената на газта, използвана за автомобили.
А ето как изглежда едно такова сравнение с останалите страни от съюза, на който сме член:

* Данни: energy.eu
България може да се похвали с една от най-ниските цени на автомобилната газ в Европа. При ниво от 0.619 евро за литър, по-ниски нива откриваме само в Латвия при 0.595 евро и забележете - в Люксембург при ниво от 0.608 евро за литър.Трябва да споменем, че Люксембург е държавата с най-високи средни заплати в ЕС, където те са над 9 пъти по-високи, в сравнение със същите у нас.Ниските нива на мита и акцизи, налагани върху този род гориво в Люксембург, както и минималното ниво на ДДС върху стоката, са основна причина за ниската постигната цена на газта.Средната цена на газта за 20-те страни, за които има данни в енергийния сайт energy.eu, е 0.77 евро.
Най-скъпата газ откриваме в Дания, където тя се предлага по 1.29 евро за литър. Причината е във високите мита и акцизи, налагани върху горивото, както и относително високия маржин на индустрията.За сравнение, в съседна Румъния цената на автомобилната газ е при ниво от 0.673, или с около 10% по-висока от тази у нас.За разлика от цените на дизела и бензина, където маржинът в петролната индустрия е вторият най-висок в ЕС, то при автомобилната газ нещата не стоят така.При ниво от 27.14% от крайната цена на горивото, маржинът на сектора е вторият най-нисък сред разглежданите страни след този в Литва при ниво от 19.61%. Едно сравнение сочи, че средното му ниво за ЕС е 37%./източник:Insurance.bg
 


Тагове: газ, автомобили
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160