EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Австрия: 70-год. max на инфлацията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Австрия: 70-год. max на инфлацията

mail17:10 | 21.10.2022прегледи 548 коментарикоментари 0


Потребителските цени в Австрия са се повишили с 10,5 на сто през септември на годишна база, според окончателните данни на официалната статистическа служба на страната, цитирани от ДПА. Окончателните септемврийски нива на годишната инфлация отговарят на предварителните данни на службата, докато данните за август са ревизирани нагоре, до 9,3 на сто. 

Потребителската инфлация в страната през септември представлява рекордна стойност на показателя от юли 1952 г., когато индексът е достигал 14,1 на сто.

"Инфлацията през септември бе подхранвана от силен скок в цените на енергията за домакинствата, които от своя страна се превръщат в най-важния й двигател", обясни Тобиас Томас, директор на австрийската статистика. Според него цените на горивата, които останаха високи, бяха изместени на второ място сред най-важните фактори за инфлацията като цяло.

Цените на дребно на храните, както и цените в ресторантьорството продължават да нарастват силно в сравнение с предходната година, добави Томас.

Според Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) на Евростат австрийската годишна инфлация се е увеличила с 10,9 на сто през септември, след ръст от 9,3 на сто през предходния месец./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg