EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Австралия въведе „данък наводнения”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Австралия въведе „данък наводнения”

mail09:14 | 27.01.2011прегледи 677 коментарикоментари 0


Австралия въведе временно от днес нов данък, за да финансира програма на стойност милиарди долари за своето възстановяване след най-тежките наводнения в страната от десетилетия, предаде Франс прес.
Природните бедствия разрушиха инфраструктура, хиляди къщи и бизнес сгради, и съсипаха реколтата по протежение на източното крайбрежие на държавата континент през последния месец.
Нанесените щети са изчислявани на 10 милиарда долара или повече, а 35 души загинаха.
Премиерът Джулия Гилърд обяви нов данък върху доходите. Той ще бъде в размер на половин процент за хората с доход, надхвърлящ годишно сумата от 50 хиляди австралийски долара (49 900 щатски долара), и на един процент за онези с годишен доход над 100 хиляди австралийски долара (99 800 щатски долара).
Пострадалите от наводненията домакинства няма да бъдат облагани с новия данък, който ще бъде в сила само през тази и през следващата година.
"Когато размишлявам за тези наводнения и това, което се случи, не може да не се натъжа", каза Джулия Гилърд. В същото време австралийският премиер отбеляза, че гледа напред и че знае какво е необходимо да бъде направено: "инвестиране във възстановяването, инвестиране в бъдещия растеж, управляване на търсенето, реформи за бъдещето".
Гилърд посочи още, че федералното правителство ще съкрати разходите в други сфери, за да "закърпи" бюджета, на който наводненията са стрували 5,6 милиарда австралийски долара.
Властите в пострадалите от природните бедствия щати също ще дадат отпуснат средства за възстановяването.
Наводненията ще намалят икономическия растеж на Австралия с половин процент през фискалната година, която завършва на 30 юни, прогнозира премиерът.
Икономисти обаче очакват, че възстановителните програми да увеличат растежа през 2011 и 2012 г.
Австралийското правителство продължава да преследва своята цел да ликвидира напълно бюджетния дефицит до 2012-2013 г.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg