EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

WSJ:Инвеститори в ЦИЕ продават, продават валути

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

WSJ:Инвеститори в ЦИЕ продават, продават валути

mail16:54 | 17.12.2009прегледи 607 коментарикоментари 0


Гърция натрупа много дългове, а някои австрийски банки заявиха нужда от повече капитал. Не всички държави от региона обаче са изправени пред дефолт, пише днес европейското издание на The Wall Street Journal. Поведението на инвеститорите е повлияно от „стадното” чувство.
След като в началото на седмицата австрийското правителство национализира шестата по големина банка в страната -  Hypo Group Alpe Adria,  на финансовите пазари беше изразена загриженост, че и клоновете на австрийските банки в региона са изправени пред риск. В резултат се понижиха цените на акциите на банките, обвързани с Австрия.
„Стадното” поведение беше проявено и в поведението на инвеститорите да продават, продават, продават национални валути, отбелязва изданието.
От понеделник чешката крона отстъпи с около 2 % спрямо еврото, което достигна нива 26.2 от 25.68 преди национализацията на Hypo Group Alpe Adria.
Дали това означава, че съседните на Австрия Чехия и Словакия са изправени пред дефолт или банков срив?
От централните банки на двете държави преди дни съобщиха пред Dow Jones, че местните банки, дори и тези, които са клонове на австрийските банки, са добре капитализирани, преминали са стрес - тестовете и се радват на добра ликвидност.
Специалистите от търговските банки и някои анализатори се присъединиха към позицията на националните банки на Чехия и Словакия.
Последното напрежение около продажбата на национални валути и изобщо на регионалните борси не е нищо повече от реакция на новинарските материали, разпространявани в медиите, отбелязва WSJ. Все пак може да се говори, че инвеститорите са помъдрели след като поставиха целия регион в неизгодно икономическо положение в началото на тази година.
През първите месеци на годината съобщенията от Централна и Източна Европа бяха изключително мрачни. След като инвеститорите и анализаторите разгледаха по- внимателно всяка страна от региона поотделно, стана ясно, че географската близост не се проявява в неравенство на макроикономическо ниво.
„За разлика от Украйна, България и Естония, където кредитирането процъфтяваше в периода 2004 - 2007 г. и където за кратък период бяха отпуснати много заеми в чуждестранна валута, банковите финансови позиции на Чехия и Словакия са значително по - подсигурени,” коментира пред Dow Jones икономистът на Capital Economics Нил Шеринг.
Според него пазарите от региона не би трябвало да бъдат поставяни под общ знаменател, а напротив да бъдат разглеждани  най-малкото като „рискови” и „по-малко рискови” развиващи се европейски пазари. Като разликата не е свързана с това в какво е специализиран пазарът. Независимото анализиране на пазарите беше направено със закъснение и в резултат страните от региона са разглеждани еднозначно.


Тагове: ЦИЕ, валути
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1131