EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Общинският Wien Holding: Оборот = 600 млн. евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Общинският Wien Holding: Оборот = 600 млн. евро

mail11:52 | 29.09.2014прегледи 6751 коментарикоментари 0


 Кармелита Денева, Ива Стойкова, Виена*

Община Виена има два големи холдинга. Виенски холдинг - Wien Holding, е съдаден през 1974 г. като стопроцентова дъщерна фирма на Община Виена и обединява под една шапка всички фирми и икономически дейности на Общината. Вторият холдинг се определя като холдинг за ежедневните потребности и обхваща транспорта и електроснабдяването.
В настоящия момент Wien Holding е разделен на пет браншови клъстъра, като по този начин са ясно определени сферите на дейност. От 2004 г. до днес Wien Holding непрекъснато увеличава оборота и инвестициите си. Само през 2007 г. например са инвестирани повече от 131 млн. евро в различни проекти. В същото време холдингът създава нови фирми и проекти, а така също и поема съществуващите и преди това Дом на музиката и музея KunstHausWien. Координирането на провелата се през 2006 г. «Година на Моцарт» също е осъществено от холдинга.
Виенският холдинг разширява дейността си и в чужбина. Фирмата участва и в осъществяването на проекти в Източна и Югоизточна Европа, както и в страни от Близкия и Далечния Изток.
От март 2009 г. Холдингът се ръководи съвместно от Зигрид Облак и Петер Ханке. Ето какво отбеляза г-жа Облак в специално интервю за EconomyNews.bg.

Г-жо Облак, разкажете за Wien Holding и неговите клъстери.

Зигрид Облак: Тази година Виенският холдинг става на 40 години. Имаме около 130 дялове в други фирми. Мениджмънтът е следният – има една шапка или това е централният офис, където са базирани около 50 служителя. Фирмите, в които имаме участия, са разделени на 5 сектора. Първият е култура, той обхваща 4 музея, 3 театъра и спортна зала. Към сектор Логистика се числи пристанище Виена, фирмата, която оперира с корабите, пътуващи до Братислава. Третият сектор е Екология и околна среда – тук са пречиствателнатата станция на Виена в Симеринг, гробището и крематориума за животни. В сектор Медии можем да се похвалим със собствен канал Wien24. Тук спадат и всички субсидии и средства, които получаваме от ЕС. Петият сектор е Недвижими имоти и обхваща вече готови обекти като например СПА центъра Оберла, както и разработката и развитието на части от града. Тук се числи и дружество за студентски общежития. В този клъстер имаме дялове в две фирми за жилищно строителство. С едно от тях имаме 27 хиляди апартамента, а общо с двете дружества изграждаме около 1000 жилища. Тук, в стратегическото бюро, ние планираме персонала и задаваме централните задачи. През 2013 г. общият оборот на холдинга е 600 млн. евро, осъществен с общо 3000 служители.

Каква е печалбата на Холдинга?

Нямаме печалба. Стараем се да имаме уравнен баланс. В сектор Култура имаме много предприятия, които поглъщат доста средства. В „шапката” на холдинга се опитваме да компенсираме. Например в сектор Недвижимости се реализира печалба и тя се разпределя на други места.

Каква е формулата за успешното съществуване на Холдинга толкова години?

Смятаме, че много отговорно развиваме компанията. Имаме изключително стегната система за управление на разходите. При такъв дълъг период винаги има и капчица късмет, при нас също. Община Виена все повече се оттегля от свое участие във фирми и възлага на нас задачи. Виена е град, който се разраства неимоверно в инфраструктурно отношение. Например, в областта на училищата – община Виена ни прехвърли дейността по разширяване на съществуващите училища.

Факти: Виенският холдинг е съдаден през 1974 г. като стопроцентова дъщерна фирма на Община Виена и обединява под една шапка всички фирми и икономически дейности на общината. През 1989 г. е осъществена първата частична приватизация на общинската фирма, като 49% от дяловете са придобити от банки и застрахователни институти. Втората крачка в посока приватизация е направена през 1992 г.: общината си оставя 21% от дяловете, а по-голямата част стават собственост на Банк Аустриа. След проведеното преструктуриране във Wien Holding остават дяловете, които имат непосредствено отношение към комуналните услуги. През 2001 г. Банк Аустриа връща дяловете си на Wien Holding и по този начин фирмата отново става изцяло общинска собственост. От март 2009 г. холдингът се ръководи съвместно от госпожа Ингрид Облак и господин Петер Ханке.

Има ли риск при друга управа на община Виена Холдингът да спре да съществува или това е търговско дружество в истинския смисъл?

Действително в хода на съществуването ни имаше много промени. Ние сме напълно частно предприятие – юридически сме основани като ООД, но нашият собственик е Община Виена. Затова е възможно при смяна на политическото управление в Общината, да се прекрати съществуването ни. За това ставаше въпрос през 2000 – 2001 г., когато Wien Holding продаде много свои участия. Оттогава е и случаят с Банка Австрия.

Какви са плановете за развитието на Холдинга през следващите 5-10 г., кои са основните направления, върху които ще се акцентира?

Във всеки клъстер има основни направления. Например в сектор Логистика е пристанище Виена, отново концентрирано в областта на логистиката. В областта на околната среда точно в момента се изгражда пречиствателна станция за тиня. Проектът трябва да бъде завършен през 2020 г. Когато това се случи, цялата електрическа енергия, необходима за работата на тази станция, ще бъде собствено производство. В сектор Недвижимости, въз основа на бързото разрастване на Виена, основното направление са жилищата – не само изграждането на нови, но и поддържането на стари. Повечето жилища, за които отговаря Холдингът, се дават под наем, но има и за продажба. Там работим с фирми партньори и една от тях е за обществено строителство. Това означава, че печалбите, които те реализират, трябва да бъдат инвестирани отново в изграждане на жилища.
Предвид все по- намаляващите бюджетни средства, основно наше направление е привличането на повече субсидии от ЕС.

Какъв процент европейски средства усвоява Холдингът към момента?

Досега почти 0%. Административната работа, която е необходима за това, е толкова мащабна, че дори службите на Магистрата на общината казват, че не сме в състояние да я направим. От ЕС досега сме получили 200-300 хил. евро за една зелена площ и може би 50 хил. евро за съхраняване на паметник на културата. Вероятно и в България имате такъв опит с тези бюрократични пречки. По-рано политиката ни беше да създаваме нон-проекти (случайни проекти), за да получим средствата. Но докато това се случи, докато се организира цялата дейност, тези проекти вече не бяха необходими и не се реализираха. Сега политиката ни е следната – ние правим планирането за следващите години и от тези планове избираме проекти, с които би могло да се кандидатства за европейски средства.

Очевидно политиката на Община Виена е доста гъвкава...

Имаше идея Общината да се освободи от дейности, които не са типично комунални и да си остави само дейности като водоснабдяване, отпадъци и всичко друго да изнесе навън.
Структурата на холдинг от частни фирми с участието на Общината е създадена така, за да може Общината да има влияние върху въпроси, свързани с населението и неговия начин на живот. От една страна, фирмите да могат да действат на свободния пазар и да са конкурентни, а от друга – когато става въпрос за цената на билетите на обществения транспорт, Община Виена може да казва своята дума. Пълната приватизация на комунални услуги – водоснабдяване, електроснабдяване, обществен транспорт, в много градове показа, че този подход не е успешен. Това е така, защото частните фирми са ориентирани преди всичко към печалба. В тези системи и мрежи, които се ползват от много хора, това се усеща и често води до отрицателни настроения и напрежение.
Преди 15 години моделът на притавизация се хвалеше като модел на бъдещето, смяташе се, че частните фирми ще се справят по-качествено и по-добре с тези дейности, но не се оказа така. Ние преживяхме малко сътресения в областта на приватизацията, защото от десетилетия Общината е в ръцете на социалдемократите, на една политическа сила. Нашият холдинг и общинската политика се характеризира с не много бързи решения. И това е големият плюс. Преди 10-15 години в много градове се появи тенденция да се премахват трамваите като твърде бавни, стари, прашни. И в доста градове наистина ги заместиха в автобуси. Годините обаче показаха, че те са една много стабилна транспортна система. С това изчакване, забавяне на решението, нещата във Виена изобщо не се промениха.

Какво предстои в клъстер Култура?

Основните направления са оперните театри и мюзикълите, както и музеите. Силно разширяващ се е медийният клъстер. Там тенденцията и стремежът е да се свързват телевизията с интернет, т.е. търсят се нови форми на медии. Общинският тв канал информира гражданите за ежедневния живот на града, камерите стигат до най-малки и крайни части и квартали на Виена, за да могат виенчани да знаят какво се случва в техния град и да се чувстват съпричастни.

Какви са инвестициите в клъстер Култура?

При музеите не са много средствата, които трябва да даваме, защото една голяма част от тях се набавя от продажбата на билети. При театрите се инвестират годишно 40-50 млн. евро.

*Със съдействието на Община Виена –Compress София
 Снимка: wienholding.at


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4114