EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

US банки и фондове плащат $19 млрд. данък

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

US банки и фондове плащат $19 млрд. данък

mail12:01 | 25.06.2010прегледи 936 коментарикоментари 0


Банки и хедж- фондове ще трябва да платят $19 млрд. данъци, за да покрият разходите по финансовите реформи, заяви Барни Франк, председател на Американския съвет по финансови услуги, цитиран от Financial Times.
Предложеният данък се превърна в неприятна изненада за индустрията в късните дебати в четвъртък, които имаха за цел да финализират забележителната правова реформа на Wall Street. Банки с над $50 млрд. активи и хедж- фондове с над $10 млрд. ще трябва да заделят процент от състоянието си за данъци.
На един по- ранен етап от дискусията около данъка на финансовите институции беше обсъждано финансовата реформа да забрани на банките да търгуват със собствен капитал, но сега в крайна сметка беше разрешено определени хедж- фондове и фондове за дялово финансиране да правят определен тип инвестиции.
След часове на спорове, екип от специалисти на Американския сенат разпространи новата версия на „правилото на Волкър”, което включва строга забрана на банките да търгуват със свои активи и ограничение на спонсорирането на обезпечени активи на ценни книжа, заради конфликт на интереси. Целта на последното ограничение е да бъде засегната банката Goldman Sachs, отбелязва изданието.
Реформата даде повод и за радост на Wall Street, след като стана ясно, че банките ще имат възможност да инвестират до 3 процента от състоянието си в хедж- фондове.
Преди дни стана ясно, че след приемането на специален данък за банките във Великобритания ще бъдат събрани над 2 млрд. лири.
Данъкът, който предстои да се плаща от януари другата година, ще бъде наложен на банките и строителните компании във Великобритания, както и на чуждестранните представителства на чуждестранните банкови институции в страната.
В съвместно изявление - Франция и Германия, които предстои да приемат подобни данъци от януари 2012 г., съобщават, че „специфичният дизайн” на всеки данък може да варира в зависимост от различията в правните и данъчни структури на различната държава, но и двете страни ще „вземат под внимание необходимостта от равнопоставеност.”

 

 



Тагове: банки, данък, такси
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg