EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

UK:Виза срещу квалификация + таблица с точки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

UK:Виза срещу квалификация + таблица с точки

mail06:35 | 21.02.2020прегледи 1261 коментарикоментари 0


Великобритания ще привлича висококвалифицирани работници от цял свят след Брекзит. За целта се въвежда нова точкова система. Според плановете на правителството системата ще сложи край на зависимостта от "евтин труд от Европа".

Според системата за получаването на работна виза кандидатът ще трябва да отговаря на три задължителни критерия, които ще дават общо 50 точки. Тези критерии са да има предложение за работа от одобрен работодател, предложението да отговаря на съответната квалификация и да владее английски език. Допълнителните критерии се отнасят до образователната степен на кандидата, недостига на работници в съответния сектор и възнаграждението, което му е предложено. По-късно се очаква да бъдат въведени и още допълнителни критерии като възраст и професионален опит.

За получаване на работна виза кандидатът ще трябва да събере най-малко 70 точки.

Според новата система ще бъдат давани точки за определени умения, квалификация, заплащане или професии, като работни визи ще бъдат предоставяни само на тези, които имат необходимия брой точки. Системата ще влезе в сила от 1 януари 2021 г. Според нея гражданите на ЕС и на други страни ще бъдат третирани еднакво.

Според британския консултативен комитет за миграция около 70 процента от гражданите на Европейското икономическо пространство, пристигнали във Великобритания след 2004 г., не биха отговорили на новите критерии за работна виза.

Стотици хиляди граждани на ЕС в момента работят в сектори като земеделието, здравеопазването и ресторантьорството на сравнително ниско платени позиции. Работодатели от тези сектори предупреждават, че при по-строгите имиграционни права ще бъдат изправени пред недостиг на работна ръка. Британската асоциация за домашни грижи предупреди, че липсата на разпоредби за нископлатени чуждестранни работници в правителственото предложение е "безотговорна" и може да остави много хора без грижи.

Гражданите на ЕС няма да се нуждаят от виза, за да влизат във Великобритания като посетители за срок до шест месеца.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg