EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

S&P потвърди инвестиционния рейтинг на София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

S&P потвърди инвестиционния рейтинг на София

mail08:55 | 29.08.2022прегледи 2240 коментарикоментари 0


Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на София - „BBB“ със стабилна перспектива. Според S&P българската столица има достатъчно финансови буфери, за да поеме ограниченията, свързани с военния конфликт в Украйна, съобщи пресцентърът на Столичната община (СО). Агенцията очаква централната власт да помогне на общините, като компенсира нарастващите цени на газа.

Рейтинговата агенция смята, че българската столица ще продължава да поддържа ниски дефицити чрез финансиране на капиталовите сметки от фондове на ЕС, ликвидни резерви и ограничен нов дълг.

"Очакваме София да продължи да отчита стабилни финансови резултати и да има стабилно ликвидно покритие“, пише още в оценката на агенцията, цитирана от СО. Рейтингът на столицата зависи и от този на България, тъй като градът не може да има по-висока оценка от държавата", припомнят от S&P.

"Много силното бюджетно представяне на София по време на пандемията от COVID-19 създаде достатъчна финансова свобода, за да устои на натиска от намалените перспективи за растеж на БВП и нарастващите цени на енергоносителите", смятат още от агенцията. 

"Въпреки че националният БВП на глава от населението изостава от средноевропейските нива, в София средният брутен доход на населението е значително по-висок от средния за страната. Положително е, че финансовото управление на София обикновено запазва висока оперативна ефективност", посочват още от S&P, цитирани от Столичната община.


Тагове: София, рейтинг, S&P
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1043