EUR 1.9558
USD 1.6103
CHF 1.7734
GBP 2.2734
CNY 2.4959
you tube
mobile version

S&P прогнозира трудни дни за банките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

S&P прогнозира трудни дни за банките

mail18:40 | 20.11.2020прегледи 1574 коментарикоментари 0


2021 година може да бъде най-трудна за банковия сектор от 2009 година насам, тъй като има опасност постепенното свиване на спешните мерки на правителствата, въведени заради пандемията от коронавирус, да обострят някои заплахи, които очакваното икономическо възстановяване няма да бъде достатъчно, за да ги разсее. Това прогнозира рейтинговата агенция Стандард енд пуърс (S&P Global Ratings) в проучване, цитирано от Ройтерс и БТА.

Агенцията припомня, че кредитният рейтинг на сектора засега е с ясно очертана негативна перспектива, както е при една трета от институциите, които тя наблюдава, а това предполага риск от влошаване.

S&P е взела общо 236 решения за оценките на банките от началото на пандемията, от които 23 процента за понижаване на кредитната оценка и 76 процента преразглеждане на перспективите към понижение.

Рейтинговата агенция отбелязва, че възстановяването на банковите системи по света към нивата от преди Ковид-19 ще бъде бавно, несигурно и твърде разнородно според географските райони.

В някои страни, сред които САЩ, Великобритания, Германия и Франция, завръщането към нивата отпреди кризата може да се проточи чак до 2023 година. Сред основните краткосрочни заплахи S&P посочва увеличаването на фалитите на компании и по-тежките от очакваното поражения в сектора на недвижимите имоти.

Агенцията подчертава деликатната роля на паричните и бюджетни институции, поставени между възможността да оставят банките сами да понесат тежкия товар на кредитите и тази да насърчат кредитните институции да смекчат критериите са за отпускане на кредити или да подценят рисковете.

S&P не очаква промяна на лихвените условия, чието исторически ниско равнище ще продължава да оказва натиск върху маржовете на лихвите, принуждавайки банките да поемат инициативи. "Тези, които успеят да предприемат структурни промени, сред които намаляване на разходите и цифровизация, ще постарадт по-малко", се казва в проучването. Според авторите му слабата рентабилност благоприятства нов цикъл на консолидация, по-специално в Европа.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg