EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Paradise Center продаден = €252,9 млн.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Paradise Center продаден = €252,9 млн.

mail06:05 | 25.09.2017прегледи 16475 коментарикоментари 0


Южноафриканският фонд NEPI Rockcastle купува мол “Парадайс” за рекордните за България 252,9 млн. евро. Това съобщи инвестиционният фонд от Южна Африка в съобщение до борсата на Йоханесбург, направено в края на работния ден в четвъртък.

Това превръща мола в най-скъпия имот в България. Тази титла доскоро принадлежеше на търговския център “Сердика”, купен също от NEPI преди няколко месеца за 207,4 млн. евро. В съобщението на NEPI от четвъртък вечерта се казва, че сделката вече е договорена със собственика на търговския център “Булфелд”, че очакваната доходност от инвестицията е 7% и че парите за покупката ще бъдат осигурени от собствени източници на фонда, дългови инструменти и продажба на акции.

Описвайки подробно столицата на България и придобития търговски център, в съобщението се казва, че всяка година в мол “Парадайс” има над 10 милиона посетители.

Купуването на мол “Парадайс” е втората такава придобивка на южноафриканския фонд в България. New Europe Property Investment (NEPI) влезе у нас още през 2016 г., когато започн да води преговори за придобиване на The Mall на булевард “Цариградско шосе” в столицата. Разговорите не доведоха до резултат, но няколко месеца по-късно NEPI придоби търговския център “Сердика”.

“Парадайс” е един от последните построени в столицата големи търговски центрове. Той има площ 80 хил. квадратни метра, като наред с търговските помещения залага и на различни развлечения. В него има спортен комплекс с басейн и зала за конференции. Откриването му стана през 2013 г.

“Булфелд” ЕООД отчете 37,230 млн. лв. приходи от наеми от мол “Парадайс” за 2016 г. и 4,3 млн. лв. чиста печалба. Фирмата през няколко други компании е собственост на грузинските граждани Паата Гамгонеишвили и Роланд Исаев, с малко участие на техни съдружници. Те са собственици и на стоков базар “Илиянци”. Навремето двамата обявиха, че строят мола със собствени средства и заем от УнКредит Булбанк за довършването му. Обявената инвестиция бе 150 млн. евро.

NEPI е инвестиционен фонд, чиито основни акционери са частни и държавни пенсионни и здравни фондове от Южна Африка. Преди седмици той се сля с друг такъв фонд - Rockcastle, като общата им пазарна капитализация е близо 6 млрд. евро. Така NEPI става най-големият играч на пазара на имоти в Централна и Източна Европа със собствености в Румъния, Словакия, Хърватия, Сърбия и България.

/24 часа/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1968