EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

OTP: Ръст от 16% на депозитите в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

OTP: Ръст от 16% на депозитите в България

mail12:23 | 18.11.2009прегледи 720 коментарикоментари 0


Консолидираната коригирана печалба след данъци на Банка OTP за първите девет месеца, която е  130.9 млрд. форинта, което е с 25% по-малко за същия период на 2008 г., съобщават от пресслужбата на банката.
Печалбата за третото тримесечие в размер на 45.9 млрд. форинта бележи ръст от 10% спрямо предходното тримесечие, което надминава очакванията на анализаторите.
Стойността на печалбата от дейността за деветмесечието е в размер на  330 млрд. форинта, което е с  31% повече от базисния период.
Високите резултати банката отдава на добрата нетната печалба от лихви и непрекъснато нарастващия контрол на риска, създали  възможности за увеличаване на разходите  по обезпечаване на риска над планираните нива, във връзка с непрекъснато влошаващото се качество на портфейла под влияние на финансовата криза и намаляването на ликвидността.
През последните 9 месеца приоритет в дейността на OTP е било и  укрепването на депозитната база, в резултат на което от банковата група отчитат подобряване на съотношението кредити към депозити.
Кредитният портфейл през третото тримесечие е достигнал 6,874 млрд. форинта, което представлява  3% увеличение на годишна база и 2% спад на тримесечна база.
През последните 12 месеца качеството на портфейла регистрира лоши показатели навсякъде, отбелязва от банковата група, подчертавайки, че делът на кредитите, провизирани за над 90 дни, е нараснал до 8.9% на консолидирана база. Консолидираните загуби от провизирани кредити са достигнали 421 млрд. форинта в края на септември (+92%  на годишна база и +15% на тримесечна).
Привличането на депозити на ниво група се е запазило стабилно: обемите са нараснали с 3% на годишна база, като за предишните три месеца увеличението е 4%. В резултат на това съотношението на кредити към депозити са спаднали с 8 пункта на тримесечна база, достигайки стойност 125%, което е приблизително равно на стойностите за същия период на  2008 г.
През последните 12 месеца най-същественото нарастване на депозити е отбелязано в България (+16%), Румъния (+16%) и Хърватска (+7%).



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg