EUR 1.9558
USD 1.6529
CHF 1.8150
GBP 2.1418
CNY 2.4403
you tube
mobile version

Mastercard в Македония

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Mastercard в Македония

mail10:03 | 12.02.2020прегледи 1266 коментарикоментари 0


Правителството на Република Северна Македония и Mastercard подписаха Меморандум за разбирателство за създаването на Национална схема за електронна идентификация. Двете страни ще разработват съвместно дигитално решение, което ще ускори стремежите на страната към дигитална икономика и ще предостави на гражданите нов начин, по който да доказват своята самоличност при достъп до правителствени и бизнес услуги.

Партньорството има за цел да интегрира услуги за електронна идентификация, като подписване на документи с електронен подпис и мобилно електронно упълномощаване, които гражданите на Северна Македония ще могат да използват в редица ежедневни дейности. Сред първите приложения на системата са електронната идентификация пред институции, като дистанционното откриване на нови банкови сметки, без лично посещение на клон, и създаването на нови предплатени и абонаментни сметки за мобилни телефони.

“Технологиите променят живота ни по начини, за които само можехме да мечтаем преди няколко години,“ каза Аджай Бала, президент Бизнес решения и кибер сигурност в Mastercard. “Най-добрите решения се взимат, когато се съберат силни партньори. Затова се радваме на възможността да си партнираме с правителството на Северна Македония и да решаваме реалните проблеми на гражданите на републиката. С нашата обща услуга населението може да използва дигиталната идентичност при държавни административни операции, като продължи да има пълен контрол върху своята информация, при пълна сигурност, поверителност и квалифицираност.“

 „Партньорството ни с Mastercard предоставя услуга за електронна идентификация, която улеснява изпълнението на ежедневните задължения на гражданите, като същевременно повишава ефективността на нашите публични и частни услуги по пътя към по-голям икономически растеж.“, подчерта Нина Ангеловска, министър на финансите на Република Северна Македония.

„Растежът на нашата икономика е наш основен приоритет. И за да разгърнем пълния си потенциал е необходимо да създадем добра основа за установяване на доверителните дигитални услуги.“, каза Дамян Манчевски, министър на информационното общество и администрацията на Република Северна Македония.

Това първо по рода си партньорство на национално ниво,  насърчава отвореното сътрудничество между правителство, банки, мобилни оператори, университети и други партньори, които заедно имат амибиция да създадат сигурни дистанционни услуги според най-високите изисквания за сигурност на eIDAS (регламент на ЕС относно електронната идентификация и доверителните услуги за електронни транзакции в единния европейски пазар). В допълнение към услугата за дигитална идентичност, Mastercard ще подкрепя и други инициативи на електронното правителство и ще популяризира най-добрите практики от други държави.

Взаимните усилия на Mastercard и Северна Македония са част от мащабен план за трансформация на взаимодействието между хората, бизнеса и правителствата онлайн. Инициативата следва визията на Mastercard, обявена с партньорството на компанията с френското правителство, където целта също е ускоряване на цифровизацията на икономиката на страната. Налице са и други стратегически сътрудничества, като това с образователните и държавните институции в Австралия. През 2020 се очаква обявяването на нови партньорства и пилотни проекти.

Дигиталната услуга, която Mastercard и правителството на Република Северна Македония ще интегрират в публичния и частния сектор на страната, се базира на децентрализиран модел, който съхранява информацията на гражданите в различни бази данни за най-високо ниво на сигурност. Той се основава на подхода на Mastercard да даде целия контрол в ръцете на потребителя, описан в документа „Ценности на Дигиталната Идентичност“, който поставя на първо място privacy-by-design (поверителност по дизайн - подход в системното инженерство).

Важността на партньорствата между публичния и частния сектор

Според Бяла книга от Световния икономически форум сътрудничеството между публичния и частния сектор предлага потенциал за създаване на нови модели на сигурна, ефективна цифрова идентичност, която борави отговорно с личната информация, като оставя на потребителите контрол върху това кои техни данни да се използват и по какъв начин.

Правителствата по целия свят вече работят върху широк спектър от инициативи за цифрова идентичност, като се започне от определянето на стандарти, до разработването на приложения и инфраструктури.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg