най-ново | най-гледано | категории

Алтернативните протеини привличат инвеститори

Фондът Fuel for Growth "Гориво за растеж" е подготвил аналитичен доклад за глобалните инвестиции в алтернативни източници на протеини в хранителната индустрия. Оказа се, че финансирането в този сегмент през първата половина на 2020 г. вече е надвишило обема на инвестициите за целия период на 2019 г. с почти 40%.

Алтернативните източници на протеин включват предимно растения - бобови кулутри, зърнени храни, зърнени култури, маслодайни семена, ядки. Протеиновите продукти се получават и от водорасли, насекоми, гъби. Продукти от микробен синтез също се използват като протеинови съставки. Този сегмент включва и производителите на клетъчно месо.
Според доклада в сегмента на алтернативните хранителни протеини през 2019 г. са вложени 1,1 млрд. евро. А за 7-те месеца на 2020 г. инвестициите вече възлизат на 1,8 млрд. евро, което е с 39% повече, в сравнение с целия период на 2019 г.

Кои са лидерите

И така, през 2019 г. Impossible Foods, която разработва растителни заместители на месо, събра 300 млн. долара, а през 2020 г. - още 500 млн. долара.

Производителят на алтернативни млечни продукти и функционални напитки Motif FoodWorks събра 90 млн. долара. И двете сделки са регистрирани в САЩ. Също така в топ 3 на сделките за алтернативни протеинови източници за 2019 г. беше Alimentation Sante, която произвежда растителни протеинови продукти от зърнени закуски и протеини на прах до зеленчукови меса. Инвестицията в Alimentation Sante е 65,43 млн. долара, а сделката е регистрирана във Франция.
През 2020 г. големите инвестиции в сегмента на алтернативните протеини включват сделка на стойност 300 млн. долара от производителя на алтернативни млечни продукти Perfect Day, както и компания, която разработва месо на растителна основа и други продукти на растителна основа LIVEKINDLY - 200 млн. долара. А клетъчното месо в Мемфис е събрало $ 186,25 млн. Всички сделки са регистрирани в САЩ.

Алтернативни гиганти

Най-големите производители на храни и напитки също се интересуват от алтернативните източници на протеин. И така, през 2019 г. Nestle и холандската компания за хранителни съставки Corbion обединиха усилията си за разработване на базирани на микроводорасли съставки за протеинови продукти. Сътрудничеството „ще отвори важни пътища за проникване на продукти на основата на водорасли на основните световни пазари“.

Unilever също ще работи с биотехнологичната компания Algenuity по начини за пускане на пазара на продукти, произведени от микроводорасли.

Звездна подкрепа

Шведската компания за алтернативно мляко Oatly събра 200 млн. долара през юли 2020 г. Телевизионната водеща Опра Уинфри, лейбълът на рапъра Jay-Z Roc Nation, холивудската звезда Натали Портман и бившият председател на Starbucks Хауърд Шулц се присъединиха към финансирането.

Според проучване на EFKO Group, Moscow Exchange и J'son & Partners Consulting, пазарът на нови източници на протеини и иновативни хранителни продукти, който включва риба, месо и яйца от растителни суровини, алтернативни млечни продукти, както и протеини от насекоми, ще възлезе през 2025 г. на $ 5,971 милиарда със годишен темп на растеж (CAGR) от 50,5%. Ръстът на инвестициите в алтернативни източници на протеини през сегашната непълна 2020 г. показва, че този пазар сега е най-привлекателен за инвеститорите.

Промяна в хранителната индустрия

Фондът Гориво за растеж е корпоративен фонд, стартирал през септември 2019 г., с акцент върху инвестициите в хранителните технологии: проекти, които могат да променят глобално хранителната индустрия, фокусирани върху популяризирането на здравословен начин на живот, поддържане на екологичен баланс и укрепване на продоволствената сигурност. Ключовият партньор и инвеститор е EFKO Group.

източник:bgfermer.bg