най-ново | най-гледано | категории

"Нефтохим" даден за $101 млн., договорите

Покрай действията на партия "Да, България", с шеф Христо Иванов-Бойкикиев, по плажовете край парк Росенец, последният поставяше въпроса кой е дал и на кого едноименното пристанище на концесия? Бившият депутат Антон Тодоров представя оригинални документи, които показват, че приватизацията на най-голямата рафинерия на Балканите Нефтохим Бургас и прилежащата й инфраструктура са напрамени с подписа на министър-председателя Иван Костов. Платената сума за рафинерията възлиза на 101 млн. щ. долара, десет дни след това правителството отписва на купувача Лукойл над 170 млн.щ.долара задължения към държавата.

Десантите на Бойкикиев доведоха до това, че Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) Росен Желязков да започне незабавна проверка на концесионирането на пристанищен терминал "Росенец“, съобщиха от прокуратурата.
Преписката е образувана на основание чл.145 ал.1 Закона за съдебната власт (ЗСВ).
В най-кратък срок МТИТС следва да предостави на ВАП концесионния договор за пристанищния терминал, административната преписка по сключването на договора, инвестиционната програма, която следва да е неразделна част от договора съгласно т.5.2. от решение на Министерски съвет № 172/22.03.2011 г. за определяне на концесионер.

Както и информация за предварителни съгласувания и одобрения съгласно т. 10.2.5. от решението на МС и информация за извършван от страна на МТИТС контрол по изпълнение на концесионния договор.
Миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви на брифинг, че НСО е изпратила писма до Морската администрация и до МВР с искане да се ограничи достъпа по вода и суша до района на парк "Росенец". Борисов допълни, че ако искането се изпълни ще излезе, че правителството брани имота на Ахмед Доган. Брегът около парка и акваторията са държавна собственост, разясни вицепремиерът Красимир Каракачанов. Заради скандала шефът на НСО подаде оставка.