най-ново | най-гледано | категории

Силен ръст на индустрията в Италия & Франция

Италианското индустриално производство през май се възстанови двойно по-силно от очакваното, тъй като предприятията в страната започнаха да отварят след блокадата, наложена през предходните месеци с цел ограничаване на коронавирусната пандемия, показват данни на националната статистика Istat. Индустриалното производство напредна през май с цели 42,1% спрямо април, когато се сви с 20,5%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за доста по-скромен отскок с 22,8 на сто. Спрямо година по-рано производството в Италия се сви с 20,3% след срив с 43,4% през април и прогноза за спад с около 32,5 на сто. Всички производствени сектори отчетоха през май много силен растеж на месечна база, като внушителен ръст от 65,8% отбелязаха средствата за производство, докато производството на междинни стоки се увеличи с 48%, а на потребителските стоки - с 30,8 на сто. Единствено енергийното производство отбеляза относително слабо повишение от 3,4 на сто.

Френското индустриално производство отскочи рязко през май, заличавайки част от колапса през месеците март и април, след като във втората по сила икономика на еврозоната започна разхлабване на строгите противоепидемични ограничителни мерки, които бяха наложи с цел овладяване разпространението на коронавируса, показват данни на официалната статистика INSEE.

Общото индустриално производство, включващо промишленото и енергийното производство, както и строителството, нарасна през май с цели 19,6% след исторически срив с 20,6% през април и спад с 16,2% през март при осредните очаквания на финансовите пазари за повишение с около 15%. Този отскок е факт, след като от средата на май започна постепенно разхлабване на противоепидемичните строги мерки от предходните месеци. На годишна база индустриалното производство във Франция спадна през май с 2,34% след срив с 35,0% през април.

Промишленото производство отбеляза още по-силен отскок през май с 22,0% спрямо април, когато се сви с 22,3%, докато спрямо година по-рано отчете спад от 25,2% след срив с 37,9% месец по-рано. В същото време строителното производство нарасна през петия месец на годината с цели 118,5%, след като то на практика беше замразено през април, докато производството в минно-добивния сектор нарасна с 9,2%. Въпреки силните данни за май, спрямо февруари - месецът, преди да започне противоепидемичната блокада във Франция - индустриалното производство все още бележи спад с 21,2%, а промишленото производство - с 23,4 на сто. През най-тежкия период на противопандмични мерки във Франция (месеците март, април и май) промишленото производство се срина с 25,9%, а общото индустриално производство - с 23,4 на сто.